Łosoś pieczony z pomidorami i brokuły

Drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Pomidory sparzyć, obrać, pozbawić pestek i dodać na patelnię. Poddusić całość około 10 minut. Rybę skropić sokiem z cytryny, przyprawić. Włożyć do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, następnie dodać pomidory. Piec w temp.180 stopni około 20 minut.

 

 

Składniki podstawowe:

  • łosoś norweski świeży 200g
  • brokuły 150g
  • pomidor 200g
  • cebula 30g
  • oliwa z oliwek 5ml
  • masło extra 5g

Składniki dodatkowe:

  • sok z cytryny
  • czosnek
  • pieprz, sól
  • przyprawa do ryb

Brokuły gotować do miękkości  na parze lub w wodzie.

Przed podaniem dodać odrobinę masła.

Wartości odżywcze (całość)

Kcal. 465

Białko 43g

Tłuszcze 28g

Węglowodany 9g