Wysokie spożycie cukru niekorzystne wpływa na skórę i włosy

Jak powszechnie wiadomo, zajadanie się ciastkami i batonikami, picie słodzonych napojów niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie i wygląd, wybitnie sprzyjając nadwadze i otyłości. Okazuje się, że negatywne konsekwencje wynikające z wysokiego spożycia nafaszerowanych cukrem produktów obejmują także stan skóry i włosów!

Przeczytaj koniecznie:

W jakim stopniu dieta wpływa na cerę, włosy i paznokcie?

O tym, że składniki zawarte w żywności wpływają na kondycję włosów i cery wiadomo od dawna. Logicznym więc wydaje się, że dieta uboga w składniki odżywcze negatywnie odbija się na naszym wyglądzie. Producenci szamponów, kremów, balsamów i innych kosmetyków, a także suplementów diety z kategorii „zdrowie i uroda” pośrednio wykorzystują ten fakt umieszczając w składzie swoich preparatów rozmaite witaminy, aminokwasy czy kwasy tłuszczowe rozpisując się przy tym obszernie na temat ich „odżywczych” właściwości.

Okazuje się jednak, że nie tylko niedobór, ale także nadmiar składników pokarmowych takich jak cukry rafinowane doprowadza do pogorszenia kondycji skóry i włosów, przy czym w skrajnych przypadkach skutki mogą być wyjątkowo nieprzyjemne i trudne do zniwelowania. Przykładowo, badania naukowe wskazują, że znaczne spożycie wysokoglikemicznych produktów żywnościowych (czyli takich, po zjedzeniu których poziom glukozy we krwi znacznie się podnosi), sprzyja powstawaniu pryszczy i zaskórników oraz wyraźnie zwiększa nasilenie istniejących już zmian trądzikowych. To jednak nie wszystko.

Nafaszerowane cukrem produkty żywnościowe, tak chętnie przez niektóre osoby spożywane, doprowadzają do zaburzenia aktywności niektórych hormonów i enzymów, co skutkuje zwiększonym wydzielaniem sebum, zmianą jego składu oraz osłabieniem mieszków włosowych. Skutek? Przetłuszczona cera oraz przetłuszczone i skłonne do wypadania włosy. Niestety, tak wygląda prawda, której nie da się osłodzić!

Co więcej, skóra osób regularnie spożywających słodycze starzeje się szybciej, prędzej tracąc jędrność i elastyczność. Związane jest to z procesem zwanym „glikacją białek”, który w praktyce polega na patologicznej zmianie struktury i zaburzeniu funkcji rozmaitych komórek, w tym również tych budujących białka kolagenu i elastyny. W efekcie pojawiają się zmarszczki, a skóra traci jędrność i sprężystość.

Wnioski

Na niewiele zdadzą się drogie szampony, odżywki do włosów, kremy i balsamy do ciała, podobnie też na niewiele zdadzą się suplementy „odżywiające organizm od środka”, jeśli Twoja dieta obfituje w rozmaite słodkości. Ciastka, batoniki, czekoladki, słodzone napoje, chociaż dają chwilę przyjemności niekorzystnie wpływają na Twoje zdrowie i Twój wygląd, przyczyniając się nie tylko do zwiększenia niepożądanej masy ciała, ale także skutkując pogorszeniem kondycji włosów i skóry.

Jesz słodycze – wyglądasz gorzej, to nieuniknione. Smacznego.