Dziesięć ciekawostek na temat tkanki tłuszczowej

Tkanka tłuszczowa kojarzy nam się jedynie z niepotrzebnym balastem, czymś w rodzaju zbiornika z tłuszczem, zlokalizowanym głównie w rejonie pasa, bioder i pośladków i psującego estetykę sylwetki, zaburzającego jej proporcje. Tak naprawdę jednak tkanka tłuszczowa wykazuje aktywność metaboliczną, wpływa na sekrecję ważnych hormonów i sama wydziela związki regulujące m.in. gospodarkę energetyczną organizmu, pracę wielu układów i narządów. W niniejszym artykule przedstawię dziesięć wybranych ciekawostek na jej temat, które mam nadzieję zaskoczą niejednego czytelnika i pomogą zrozumieć prawa rządzące naszym organizmem.

 

  • Niezależnie od tego czy jesteśmy grubi czy szczupli w  naszym organizmie znajduje się około 30 milionów komórek tłuszczowych zwanych adipocytami. Komórki te mogą gromadzić w swoim wnętrzu spore ilości tłuszczu i w razie potrzeby zwiększać swoje rozmiary.

 

  • Komórki tłuszczowe u kobiet są wyraźnie  większe niż u mężczyzn i zlokalizowane głównie w okolicy pośladków i ud, co łatwo zauważyć gołym okiem. U mężczyzn tkanki tłuszczowej jest więcej w jamie brzusznej (trzewna tkanka tłuszczowa).

 

  • Tkanka tłuszczowa wbrew obiegowym przekonaniom nie tylko magazynuje energię, ale również chroni przed urazami, przed utratą ciepła oraz wykazuje aktywność hormonalną, wydzielając specyficzne związki zwane adipokinami, z których niektóre działają pro, a inne przeciwzapalnie. Nadmiar tkanki tłuszczowej, za pośrednictwem adipokin zaburza pracę wielu układów i narządów i przyczynia się do rozwoju niektórych chorób.

 

  • Jeden kilogram tkanki tłuszczowej to w przeliczeniu na energię około 7000kcal. Tłuszcz jest najbardziej wydajnym substratem energetycznym. Organizm korzysta z zapasów tłuszczowych w sytuacji deficytu energetycznego związanego ze stosowaniem niskokalorycznej diety, aktywnością fizyczną czy przerwą w spożyciu pokarmu.

 

  • Rodzaj obecnych w adipocytach kwasów tłuszczowych i proporcje pomiędzy nimi odpowiadają w pewnym stopniu składowi tych kwasów tłuszczowych w diecie. Innymi słowy, jeśli nasze menu zasobne jest w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe , to obecne są one również w triacyloglicerolach zmagazynowanych w tkance tłuszczowej.

 

  • Niektóre kwasy tłuszczowe uwalniane z tkanki tłuszczowej pełnią nie tylko rolę energetyczną, ale także budulcową, wchodząc w skład błon lipidowych, są także niezbędne dla prawidłowego przebiegu wielu procesów metabolicznych i sygnalizacji międzykomórkowej, a nawet – uczestniczą w komórkowej syntezie białka.

 

  • Tkanka tłuszczowa posiada zdolności immunomodulujące, za pośrednictwem adipokin wpływa na aktywność układu odpornościowego. Preadipocyty (niedojrzałe komórki tłuszczowe) mogą być przekształcane w wyspecjalizowane makrofagi posiadające zdolność do niszczenia patogennych drobnoustrojów.

 

  • Oprócz tkanki tłuszczowej zwanej białą, której rola polega m.in. na magazynowaniu energii, posiadamy także tkankę tłuszczową brunatną, posiadającą zdolność do przekształcania substratów energetycznych w ciepło, odpowiadając za proces termogenezy.

 

  • Chociaż powszechnie uważa się, że zagrożenie dla zdrowia stanowi przede wszystkim otyłość brzuszna, to najnowsze badania podważają tę teorię wskazując, że również otyłość pośladkowo-udowa może być niebezpieczna. Zauważono bowiem niedawno, że tkanka tłuszczowa zlokalizowana w obrębie ud, bioder i pośladków, za pośrednictwem związków takich jak chemeryna i omentyna-1 sprzyjać może insulinooporności i działać prozapalnie, zwiększając tym samym ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby układu krążenia.

 

  • Na podstawie badań statystycznych stwierdzić należy, że masa ciała i zawartości tkanki tłuszczowej we wczesnym dzieciństwie skorelowana jest z masą i ciała i poziomem zatłuszczenia w późniejszych okresach życia.