Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Kilka ciekawostek na temat czekolady

Kilka ciekawostek na temat czekolady

PoTreningu

Smakołyki takie jak czekolada uznawane są powszechnie za niepożądany element diety, wiele mówi się o tym, że dostarczają jedynie pustych kalorii w postaci cukru i tłuszczu, a ich regularne spożywanie sprzyja nadwadze, otyłości i chorobom układu krążenia. Faktycznie słodycze mają wiele wad, jednak niektóre z nich posiadają także pewne walory, tak więc okazyjne włączanie ich do menu może okazać się wręcz korzystne. O jakich łakociach mowa? Oczywiście o czekoladzie, ale – uwaga – gorzkiej, takiej która zawiera minimum 70% kakao. Co sprawia, że smakołyk ten jest taki wyjątkowy?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Czekolada – bogactwo antyoksydantów

Zapewne obiło Ci się o uszy stwierdzenie, że za prozdrowotny potencjał zielonej herbaty czy czerwonego wina odpowiadają przeciwutleniacze zaliczane do polifenoli. Wyobraź sobie, że związki z tej grupy występują także w ziarnach kakaowca oraz w produktach z niego otrzymanych. O ile czekolada mleczna zawiera ich stosunkowo niewiele, o tyle gorzkie odmiany tego smakołyku stanowią obfite źródło tych substancji. Im wyższy procentowy udział kakao – tym więcej dana czekolada antyoksydantów zawiera i tym mniej dostarcza niepożądanych składników takich jak cukier.

Czekolada – zapobiega miażdżycy

O ile większość słodyczy negatywnie wpływa na profil lipidowy, zwiększa podatność lipoprotein o niskiej gęstości (LDL – czyli tzw. złego cholesterolu) na utlenianie oraz sprzyja zlepianiu się płytek krwi i powstawaniu zatorów, to gorzka czekolada działa dokładnie odwrotnie. Polifenole w niej zawarte, chronią lipidy przed niepożądaną oksydacją i działają antyagregacyjnie i przeciwzapalnie, zapobiegając tym samym powstawaniu zmian miażdżycowych w arteriach krwionośnych.

Czekolada – w profilaktyce nadciśnienia

Zawarte w ziarnach kakaowca związki fenolowe wpływają na aktywność znanego wazodylatora - tlenku azotu, który posiada zdolność do rozszerzenia światła naczyń zmniejszając tym samym ciśnienie tętnicze krwi. Działanie hipotensyjne polifenoli uzupełnia teobromina, która choć przypomina budową kofeinę, to nie tylko nie podnosi ciśnienia, ale wręcz może je obniżać. Z jednej strony zmniejsza opór naczyniowy, a z drugiej pomaga w usuwaniu nadmiaru płynów z ustroju.

Czekolada – na problemy jelitowe

Gorzka czekolada może wspomagać leczenie niektórych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takich jak choćby biegunki. Związki obecne w ziarnach kakaowca posiadają bowiem zdolność do hamowania wydzielania płynów w jelicie cienkim. Czekolada nie jest lekiem na zatrucia pokarmowe, ale w nagłych przypadkach, zwłaszcza na wyjazdach, w podróży może okazać się jedynym skutecznym rozwiązaniem…

Czekolada - na uporczywy kaszel

W kilku badaniach naukowych gorzka czekolada okazała się równie skuteczna bądź nawet skuteczniejsza niż farmaceutyki zawierające kodeinę w zwalczaniu uporczywego kaszlu. Tak więc w przypadku przeziębienia czy grypy, gdy kaszel jest suchy i męczący kilka kostek czekolady może okazać się skutecznym, smacznym, tanim i bezpiecznym środkiem zaradczym dostępnym bez recepty. 



W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie