Filiżanka herbaty pomoże uporać Ci się ze stresem!

Wśród rozmaitych sposobów polecanych w walce ze stresem, takich jak medytacja, wysiłek fizyczny, odpoczynek, swoje miejsce znalazły też czynniki żywieniowe. To co jemy bowiem ma wpływ na naszą formę i umiejętność radzenia sobie z codziennymi wyzwaniami. Odpowiednia podaż magnezu, witamin, ale także potasu czy niektórych aminokwasów może wyraźnie wspomóc organizm w walce z niekorzystnymi skutkami stresu. Istnieje jednakże dość wyjątkowa substancja która w tej materii ma nam bardzo wiele do zaoferowania.

Mowa o l-teaninie. Substancja ta występuje naturalnie w liściach Camellia sinensis, czyli krzewu herbacianego, a prostym sposobem na jego dostarczenie jest wypicie kilku filiżanek herbaty.

L-teanina jest aminokwasem, który nie buduje białek, pełnić jednak może dość istotną rolę w obrębie układu nerwowego. Badania naukowe wykazują, że l-teanina łatwo przekracza barierę krew-mózg, wpływa modulująco na poziom neuroprzekaźników tłumiąc nadmierne wzbudzenie neuronów zainicjowane stresem. Zmniejsza także częstość akcji serca, która pojawia się w sytuacjach stresowych i zwana jest palpitacją. Aminokwas ten modyfikuje także działanie kofeiny, którą często wspomagają się osoby prowadzące intensywny i stresogenny tryb życia. Sama kofeina, choć poprawia zdolności intelektualne, dodaje sił i pozwala odsunąć w czasie moment wystąpienia zmęczenia, może nasilać jednak niekorzystne skutki stresu. L-teanina może natomiast częściowo znosić ten niekorzystny potencjał, nie wpływając negatywnie na pożądane działanie kofeiny.

Badania naukowe wykazały, że najbogatsza w ten aminokwas jest herbata zielona, która – przypomnijmy – zawiera także niewielkie ilości kofeiny oraz potężną dawkę przeciwutleniaczy. Wszystko to sprawia, że filiżanka zielonego naparu może stanowić cenną broń w walce z negatywnymi skuta kim stresu.

 *L-Theanine reduces psychological and physiological stress responses. Kimura K, Ozeki M, Juneja LR, Ohira H.

*The effects of L-theanine, caffeine and their combination on cognition and mood. Haskell CF, Kennedy DO, Milne AL, Wesnes KA, Scholey AB.