Witaminy z grupy „B” zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy

Miażdżyca zwana też arteriosklerozą to przewlekła choroba stanowiąca drugą po nowotworach najczęstszą przyczynę przedwczesnej śmierci w krajach rozwiniętych. Profilaktyka i leczenie tego schorzenia stanowi jedno z największych wyzwań medycyny współczesnej. Wśród czynników sprzyjających wystąpieniu miażdżycy wymienia się hipercholesterolemię, cukrzycę, zaburzenia krzepnięcia krwi, nadciśnienie, a także podwyższony poziom homocysteiny we krwi. Zwłaszcza ten ostatni czynnik w ostatnich latach budzi szczególne zainteresowanie lekarzy, dietetyków i fizjologów.

Homocysteina jest aminokwasem siarkowym, który nie bierze udziału w syntezie białek, powstaje w ustroju jako produkt metabolizmu aminokwasu dostarczanego z pokarmem – metioniny. Prawidłowy jej poziom we krwi nie stanowi żadnego zagrożenia zdrowotnego, jednak podwyższone wartości mogą przyspieszać powstawanie zmian miażdżycowych. Szacuje się, że około 5 – 8% populacji ma podwyższony poziom homocysteiny we krwi, co prowadzić może do uszkodzeń komórek śródbłonka naczyń i tętnić, nasilenia procesów utleniania lipoprotein niskiej gęstości (tzw. zły cholesterol - LDL), a także inicjować tzw. stres oksydacyjny, którego efektem jest zwiększona produkcja wolnych rodników tlenowych oraz zwiększać ryzyko „zlepiania się” płyt krwi.

Dla prawidłowego metabolizmu homocysteiny konieczne są witaminy: b12, b6 i kwas foliowy. Odpowiednia ich dostępność umożliwia ponowną przemianę (remetylację) homcosyteiny do metioniny, ich brak natomiast wynikający z niedostatecznej podaży, upośledza ten proces i powoduje podwyższenie jej poziomu w osoczu.

Współczesna dieta zachodnia oparta na wysokoprzetworzonej żywności może nie pokrywać dziennego zapotrzebowania na witaminy z grupy B i tym samym przyczyniać się do wzrostu poziomu homocysteiny i zwiększać ryzyko miażdżycy. Uwzględnienie w menu pokarmów bogatych w kwas foliowy, takich jak zielone warzywa i niektóre owoce oraz będących źródłem witamin b6 i b12 (chude mięsa, jaja, produkty mleczne, podroby ) może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia hioperhomocysteinemii. W wypadku osób aktywnych fizycznie, a także obciążonych stresem, niewłaściwie odżywiających się, przyjmujących wysokie dawki kofeiny, a zwłaszcza palących i spożywających alkohol - zasadna jest dodatkowa suplementacja preparatem zawierającym duże dawki witamin z grupy B.