Obalamy mity na temat śniadania

Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że ze spożywaniem śniadania nie wiążą się żadne większe kontrowersje. Można się co prawda zastanawiać nad wyższością owsianki nad jajecznicą, ale generalnie przyjęło się, że pierwszy posiłek w ciągu dnia należy zjeść najlepiej zaraz po przebudzeniu, starając się skomponować go w taki sposób, by zapewnić odpowiednią dawkę energii na późniejsze pory dnia. W rzeczywistości jednak okazuje się, że wiele z obowiązujących na temat śniadania teorii może być obarczona błędem…

Przeczytaj koniecznie:

Odchudzasz się? Zjedz jajko na śniadanie!

Mit pierwszy: śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia

Upieranie się, że jeden posiłek jest ważniejszy od innego już samo w sobie jest kłopotliwe. Trudno bowiem wskazać obiektywne powody, dla których właściwej kompozycji śniadania mielibyśmy poświęcać więcej uwagi niż odpowiedniemu zbilansowaniu obiadu czy kolacji. Tak naprawdę wszystkie posiłki, które spożywamy są ważne, niezależnie od tego ile ich jemy i o jakich porach. Nie ma co udawać, że jest inaczej, bo do niczego dobrego to nie prowadzi.

Mit drugi: śniadanie powinno dostarczać solidnej porcji węglowodanów, najlepiej w postaci musli

Jeśli komuś się wydaje, że poziom zaangażowania w codzienne czynności oraz zdolność do znoszenia obciążeń psychicznych i fizycznych są wprost proporcjonalne do ilości spożytych na śniadanie węglowodanów, ten jest po prostu w błędzie. W szczególności opieranie pierwszego posiłku w ciągu dnia na nafaszerowanych cukrem produktach śniadaniowych, owocowych jogurtach, dżemach i sokach może okazać się po prostu szkodliwe. Krzepiąca moc cukru jest zdecydowanie przeceniana, a wysokie spożycie tego składnika nie tylko sprzyja magazynowaniu tkanki tłuszczowej, ale dodatkowo sprawia, że stajemy się leniwi i nic nam się nie chce… 

Mit trzeci: śniadanie należy zjeść do pół godziny po przebudzeniu

Lista domniemanych konsekwencji odsuwania w czasie momentu spożycia śniadania jest wyjątkowo długa i obejmuje m.in. pogorszenie kondycji psychofizycznej, spowolnienie metabolizmu, zwiększone magazynowanie tłuszczu, hipoglikemię, nasilony katabolizm, a nawet wzrost ryzyka wystąpienia niektórych chorób. Oczywiście są to bajki. Śniadanie dobrze jest zjeść w niedługim czasie po przebudzeniu, ale nie ma żadnego przymusu by to robić. Niektóre osoby budzą się ze ściśniętym żołądkiem i wizja konieczności wpychania w siebie owsianki jest dla nich po prostu źródłem stresu.  Do żadnego posiłku nie należy się zmuszać.

Mit czwarty: nie należy podejmować aktywności fizycznej bez porządnego śniadania

Trening na czczo jest „be”, bo zamiast przyspieszać spalanie tłuszczu powoduje nasilony rozpad tkanki mięśniowej. Oczywiście wzmożona aktywność fizyczna wykonywana po długotrwałym poście może stanowić większe zagrożenie dla tkanki mięśniowej, niż wysiłek po jednym czy kilku posiłkach, nie oznacza to jednak że trening na czczo jest nieproduktywny. Niektóre dane wskazują, że może być wręcz odwrotnie – sesja treningowa wykonana przed śniadaniem może spowodować nasilone spalanie tłuszczu oraz sprzyjać lepszej odpowiedzi hormonalnej organizmu na posiłek spożyty po wysiłku. Niektóre z zyskujących ostatnio popularność koncepcji żywieniowych celowo zakładają prowadzenie treningów po kilkunastogodzinnym poście.

Wnioski

Nie ulega wątpliwości, że warto zwracać uwagę na to co spożywamy na śniadanie, bo jest ono ważną pozycją w codziennym menu. Nie ma jednak powodów by uznawać, że pierwszy posiłek zjadany w ciągu dnia jest ważniejszy od innych, czy też – że powinien być zbilansowany w odmienny od pozostałych sposób. 

Źródła: • Blom WA, et al. Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response. Am J Clin Nutr. 2006 Feb;83(2):211-20. • De Bock K, et al. Exercise in the fasted state facilitates fibre type-specific intramyocellular lipid breakdown and stimulates glycogen resynthesis in humans. J Physiol. 2005 April 15; 564(Pt 2): 649–660 • Van Proeyen, et al. Beneficial metabolic adaptations due to endurance exercise training in the fasted state. Physiol. 2011 Jan;110(1):236-45 • http://www.nhs.uk/news/2012/02February/Pages/breakfast-cereals-still-too-high-in-sugar.aspx