Zasady zdrowego grillowania

Grillowanie i spożywanie posiłków na świeżym powietrzu może stanowić atrakcyjne urozmaicenie zdrowego jadłospisu. Należy jednak pamiętać o kilku istotnych zasadach, które zminimalizują negatywne efekty tego sposobu obróbki termicznej, a także nie odbiją się na sylwetce w postaci dodatkowej tkanki tłuszczowej.

Przeczytaj koniecznie:

Marynaty do grillowanego mięsa

Nie tylko kiełbasy

Dominującym produktem grillowanym w przydomowych ogródkach są kiełbasy, które niestety nie stanowią pożądanego elementu zdrowego jadłospisu – z racji wysokiego stopnia przetworzenia oraz bardzo często niskiej jakości surowców i dodatków używanych do produkcji. Dlatego warto uwzględnić inne produkty żywnościowe, które można przygotować i skonsumować ze smakiem na świeżym powietrzu – mięsa, ryby, sery, grzyby, warzywa czy nawet owoce. Niewątpliwie atrakcyjnym dodatkiem do grillowanych potraw mięsno-warzywnych będą kolorowe sałatki, przygotowane ze świeżych warzyw i oliwy z oliwek. Do przyżądzania mięsa można uwzględnić własnoręcznie skomponowane  marynaty na bazie ulubionych przypraw i dodatków do mięsa. Warto również wybierać chudsze rodzaje mięs – należy pamiętać, iż tłuszcze w wysokich temperaturach ulegają przemianom, którym towarzyszy powstawanie substancji rakotwórczych i groźnych dla zdrowia.

Wyczyść grill

Niby rzecz oczywista, ale wiele osób uważa, iż z racji wysokiej temperatury nie ma sensu przykładać zbyt dużej uwagi do mycia grillowego rusztu. Tymczasem oblepiające resztki ulegają zwęgleniu i stanowią źródło toksycznych dla zdrowia związków. Po każdym grillowaniu należy dokładnie wyczyścić elementy posiadające kontakt z żywnością, aby zmniejszyć ryzyko powstawania niebezpiecznych substancji. 

Nie jedz przypalonej żywności

Chociaż granica pomiędzy dobrze wypieczony a przypalony jest niekiedy dość swobodnie interpretowana, to jednak ze względów zdrowotnych nie należy zjadać części ewidentnie zwęglonych, które charakteryzują się wysokim stężeniem substancji rakotwórczych i niezdrowych dla ludzkiego organizmu.

Rozmiar ma znaczenie

Dotyczy to zarówno wielkości grillowanych kawałków mięsa – im mniejsze porcje, tym krótszy czas ekspozycji na szkodliwe substancje oraz krótszy czas przygotowywania, jak również wielkości zjadanych porcji. Jeżeli twój sposób odżywiania ukierunkowany jest na redukcję tkanki tłuszczowej, powinieneś zachować stosowny umiar.

Pamiętaj o napojach

Biesiadowanie na  świeżym powietrzu wyostrza nie tylko apetyt, ale również sprawia, że nasila się pragnienie, w związku z czym grillowanym posiłkom towarzyszą ogromne ilości kolorowych napojów, soków czy też piwa. Warto zweryfikować swoje podejście względem nie tylko spożywanych potraw, ale i kalorii dostarczanych w płynnej postaci. Zamiast dostarczać zbędnych pustych kalorii, lepiej wybrać wodę mineralną – np. z dodatkiem soku z cytryny i cynamonu (lub świeżej mięty). Piwoszom i smakoszom innych alkoholi sugeruję zachować umiar, gdyż na pogorszenie kondycji sportowej i estetyki sylwetki zapracować można sobie stosunkowo szybko.

Podsumowanie

Grillowane potrawy stanowią świetny sposób na urozmaicenie jadłospisu. Warto jednak zachować umiar zarówno względem spożywanych potraw, jak i towarzyszącym im na ogół niezbyt dietetycznym napojom. Kluczową kwestią w przypadku zdrowego odżywiania jest jakość spożywanych produktów – dotyczy to także potraw z grilla.