Sezon grillowy w pełni, warto zatem się zastanowić w jaki sposób uatrakcyjnić posiłki przygotowywane nad żarzącymi się węglami. Ciekawą propozycję stanowią marynaty do mięs, które z jednej strony są nieskomplikowane w przygotowaniu i tanie, a z drugiej stanowią zdecydowanie zdrowszą alternatywę dla gotowych sosów i mieszanek przypraw, często zawierających znaczne ilości niepożądanych dodatków.
Poniżej zamieszczam listę kilku wartych wypróbowania przepisów, które będą odpowiednie przede wszystkim do drobiu, ale także do mięsa wieprzowego. Serdecznie zapraszam do eksperymentowania przy grillu.
Marynata orientalna
Do 200 g jogurtu dodajemy 6 łyżek oliwy z oliwek, kilka kropel soku z cytryny, rozgniecione 2 ząbki czosnku oraz przyprawy takie jak: imbir, kardamon, chilli, kolendra, kurkuma. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, a następnie wkładamy do niej mięso (może być kurczak lub wieprzowina) na około 2 godziny i marynujemy w lodówce. Mięso nabierze niezwykłego, indyjskiego aromatu.
Marynata cytrynowa z rozmarynem
1/3 szklanki oliwy z oliwek mieszamy z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. Do tak powstałej mieszanki dodajemy drobno posiekany rozmaryn (można również użyć suszonego) oraz całość przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso należy trzymać w lodówce przez około 2 godziny.
Marynata miodowo-musztardowa
4 łyżki musztardy rozcieramy z 3 łyżeczkami miodu, a następnie mieszamy z 1/3 szklanki oliwy z oliwek i łyżką soku z cytryny. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji i dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku. Na koniec Przyprawiamy pieprzem i solą. Opcjonalnie można również dodać łyżkę pokrojonego koperku. Tak przygotowaną marynatą nalezy posmarować mięso i odstawić je na około 2 godziny do lodówki.
Marynata pomidorowa z majerankiem
2 łyżki koncentratu pomidorowego łączymy z 1/3 szklanki oliwy z oliwek, a nastepnie przyprawiamy papryką chilli w proszku oraz łyżką majeranku i szczyptą soli. Mięso należy marynować przez około 2 godziny.
Marynata piwna
Szklankę jasnego piwa przyprawiamy: kilkoma sztukami zmielonego jałowca i ziela angielskiego, 1 łyżeczką majeranku, 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku. W tak przygotowanej marynacie mięso należy trzymać nawet do 24 godzin.
Podsumowanie
Oczywiście są to tylko przykładowe przepisy, które mogą stanowić punkt wyjścia do wielu modyfikacji – warto uruchomić wyobraźnię i cieszyć się wybornym smakiem ulubionych, grillowanych potraw.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.