Grillowanie to forma spędzania wolnego popołudnia, a także okazja, aby zjeść posiłek na świeżym powietrzu. Przy odrobinie inwencji można przygotować proste i smaczne dania, które idealnie wkomponujesz w zdrowy jadłospis. Grillowanie niekoniecznie musi wiązać się z koniecznością spożywania kiełbasy – istnieje wiele ciekawych pomysłów, dzięki którym urozmaicisz swoje dotychczasowe menu.
Przyprawy
Przygotowując mięso i odpowiednio wcześnie je marynując, staraj się nie korzystać z gotowych mieszanek przyprawowych. Skomponuj własną mieszankę, eksperymentując zarówno z ziołami (świeżymi i suszonymi) np. rozmarynem, tymiankiem, lubczykiem oraz przyprawami takimi jak np. kolendra, kurkuma, papryka ostra, itd. Ciekawym dodatkiem do wszelkich marynat są także: musztarda, chrzan czy starta skórka pomarańczowa (cytrynowa lub limonkowa). Dzięki przyprawom i ziołom wpłyniesz pozytywnie nie tylko na walory smakowe, a także zmniejszysz ilość soli i dodatków, które powszechnie występują w gotowych mieszankach przyprawowych do dań grillowanych.
Warzywa
Z rusztu smakują także wyśmienicie warzywa – np. bakłażany, papryka, cukinia czy ziemniaki. Nie tylko, że podniosą wartość odżywczą posiłku to niewątpliwie będą stanowiły doskonałe uzupełnienie dań mięsnych. Atrakcyjną niewątpliwie opcją jest przygotowanie szaszłyków z kawałków marynowanego mięsa, warzyw i np. grzybów. Pamiętaj także, aby przygotować sałatkę ze świeżych warzyw, np. z sałaty i pomidorów – im więcej warzyw tym lepiej. Innym pomysłem wzbogacającym dania mięsne i nadającym im egzotycznego posmaku jest uwzględnienie owoców, takich jak np. ananasy czy mango.
Sosy na zimno
Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, a znacznie wzbogaca smak spożywanych potraw. Poza kultowym sosem czosnkowym i keczupem, warto poeksperymentować ze świeżymi ziołami i innymi przyprawami, a następnie stworzyć sos ziołowy, pikantny (z dodatkiem chilli), curry, etc. Możliwości komponowania własnych sosów na zimno są po prostu nieograniczone. Ciekawą opcją są tzw. salsy, składające się z drobno posiekanych warzyw i owoców (np. papryka z mango).
Nie tylko tłuste mięsa
Mięsa chude są zdecydowanie zdrowszą opcją do grillowania, gdyż mniejsze jest ryzyko powstawania szkodliwych produktów ubocznych spalania tłuszczów, ale oprócz nich możesz także poeksperymentować z rybami i owocami morza. Zaskocz swoich gości, przygotowując np. grillowane krewetki.
Dwa proste przepisy, które warto przetestować
Marynata musztardowa
Musztardę (1 -2 łyżeczki) rozprowadzić w oliwie z oliwek.
Dodać mniej więcej taką samą ilość soku z cytryny oraz drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Przyprawić pieprzem, można również dodać łyżeczkę miodu – dokładnie wymieszać.
Dip z awokado
Awokado obrać i pozbawić pestki.
Zmiksować z dodatkiem soku z cytryny i ząbkiem czosnku.
Przyprawić pieprzem do smaku.
Można również dodać np. pokrojonych suszonych pomidorów.
Podsumowanie
Potrawy z grilla powinny być smaczne i kolorowe, zawierać dodatki świeżych warzyw i wartościowych sosów, dzięki temu nie będziemy musieli się obawiać o zrujnowanie sylwetki czy zdrowia. Warto wykazać się inwencją i kreatywnością również podczas przygotowywania posiłków na świeżym powietrzu.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.