Te przyprawy pomogą Ci spalić tłuszcz

Ostatnio coraz więcej mówi się i pisze o pozytywnych następstwach wynikających z regularnego stosowania przypraw. Szczególnie interesujące wydają się wyniki badań wskazujące na wpływ stosowania tego typu dodatków na masę i skład ciała. Za moment dowiesz się jakich przypraw używać by przyspieszyć spalanie tłuszczu.

Przeczytaj koniecznie:

Przyprawy - nieodłączny element zdrowej diety

Imbir

Wstępne wyniki badań wskazują, że bioaktywne składniki imbiru mogą przyspieszać odchudzanie. W jednym z eksperymentów zaobserwowano, że spożycia roztworu 2g sproszkowanego imbiru nasila termogenezę poposiłkową (zwiększając wydatkowanie energii) oraz potęguje uczucie sytości. Dodając imbir do ulubionych potraw, czy też dosypując tej przyprawy do napojów takich jak kawa lub herbata możemy zwiększyć skuteczność podejmowanych zabiegów odchudzających.

Cynamon

Odchudzające działanie cynamonu wiąże się z jednej strony z jego wpływem na tempo opróżniania żołądka, z drugiej natomiast wynika z wpływu bioaktywnych składników tej przyprawy na wrażliwość insulinową. W efekcie dodatek cynamonu do potraw i napojów może z jednej strony wpłynąć na uczucie sytości, z drugiej usprawnić gospodarkę glukozowo-insulinową, poprawiając wykorzystywanie składników odżywczych przez tkankę mięśniową.

Bazylia

Pozytywny wpływ bazylii na masę i skład ciała związany jest głównie z jej oddziaływaniem na gospodarkę glukozowo-insulinową. Bioaktywne związki zawarte w tej przyprawie poprawiają wrażliwość insulinową i działają hipoglikemizująco (obniżają nadmiernie podwyższony poziom glukozy we krwi).

Kurkuma

Kurkuma jest źródłem kurkuminy, substancji, której przypisuje się m.in. właściwości przeciwnowotworowe, okazuje się także że substancja ta korzystnie wpływa na metabolizm. Jej działanie związane jest z obniżaniem leptynooporności, czyli stanu w którym komórki docelowe nie reagują prawidłowo na sygnały wysyłane przez leptynę. Leptyna jest hormonem zmniejszającym łaknienie i stymulującym wydatkowanie energii. Kurkumina, podobnie jak bazylia i cynamon korzystnie wpływa także na wrażliwość insulinową.

Chili

Chili jest źródłem kapsaicyny, substancji posiadającej właściwości silnie termogenne. Dodanie chili do posiłków zwiększa wydatkowanie energii oraz pozytywnie wpływać może na gospodarkę glukozowo-insulinową. Składnik ten w postaci ekstraktów często wchodzi w skład preparatów wspomagających odchudzanie. Warto wiedzieć, że inhibitorem kapsaicyny jest kazeina, nie poleca się wiec łączenia w porcji  białek mlecznych i chilli.

Podsumowanie

Włączenie wymienionych przeze mnie przypraw na stałe do codziennego menu pozwoli nie tylko wzbogacić smakowitość potraw, ale także przyczynić się może do przyspieszenia redukcji tłuszczu zapasowego oraz pozytywnie wpłynąć na ogólnie pojęte zdrowie. Co bardziej odważne i zdeterminowane jednostki mogą natomiast zastosować większe dawki wspomnianych dodatków tworząc „domowe spalacze tłuszczu” zwiększając efektywność zabiegów żywieniowych i treningowych wymierzonych w spalenie tłuszczu zapasowego.

Źródła: • Mansour MS, Ni et al. Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: A pilot study.. Metabolism. 2012 Apr 24. • Qin B, et al. Cinnamon: potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome, and type 2 diabetes. J Diabetes Sci Technol. 2010 May 1;4(3):685-93. • Shao W, et al. Curcumin prevents high fat diet induced insulin resistance and obesity via attenuating lipogenesis in liver and inflammatory pathway in adipocytes. PLoS One. 2012;7(1):e28784. • Ejaz A, et al.Curcumin inhibits adipogenesis in 3T3-L1 adipocytes and angiogenesis and obesity in C57/BL mice. J Nutr. 2009 May;139(5):919-25. • http://www.wellnessresources.com/health/articles/curcumin_linking_leptin_obesity_joint_problems_and_inflammation/ • Horm Metab Res. 2008 Jan;40(1):44-9. Epub 2007 Dec 18. Prevention of insulin resistance by ingesting aqueous extract of Ocimum sanctum to fructose-fed rats. Reddy SS, • Ludy MJ. The effects of capsaicin and capsiate on energy balance: critical review and meta-analyses of studies in humans. Chem Senses. 2012 Feb;37(2):103-21.