Naleśniki i placki w wersji fit?

Utrzymanie założeń diety bywa czasem nie lada wyzwaniem, któremu na pewno nie sprzyjają mało smaczne potrawy oraz nuda na talerzu. Zbyt wiele osób zapomina o tym, iż zdrowy sposób odżywiania nie wiąże się z koniecznością rezygnacji z atrakcyjnych potraw – takich jakim niewątpliwe są różnego rodzaju placki i naleśniki – trzeba tylko umiejętnie zabrać się za ich przygotowanie, a także odpowiednio zbilansować i wkomponować w menu.

Przeczytaj koniecznie:

Zdrowe przekąski między posiłkami

Każdy posiłek można przygotować w sposób mniej lub bardziej zgodny z zasadami zdrowego odżywiania, dotyczy to również placków i  naleśników, które uwielbiane są niemal przez wszystkich. Kojarzą się bowiem z przysmakami z dzieciństwa. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmodyfikowane wersje tych smakołyków wkomponować do zdrowego jadłospisu, w tym również ukierunkowanego na redukowanie tkanki tłuszczowej.

Jak zrobić zdrowe naleśniki lub placki?

Kwestią kluczową, podobnie jak w przypadku przygotowywania wszystkich innych potraw jest dobór odpowiedniej jakości składników. Przeglądając przepis na tradycyjne ciasto naleśnikowe powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na składniki, które nie sprzyjają utrzymaniu formy sportowej i smukłej sylwetki. W pierwszej kolejności należy wyeliminować białą mąkę. Wydawać by się mogło, że to niemożliwe, tymczasem naleśniki można przygotować z samych jajek, dodając jedynie niewielką ilość zmielonych na pył, np.: płatków owsianych, wiórków kokosowych, orzechów włoskich lub migdałów, siemienia lnianego, sezamu. Wartościowy będzie dodatek mąki pełnoziarnistej – pszennej lub żytniej.  Smak ciasta można wzbogacić dodatkiem cynamonu, kakao lub wanilii, a jeżeli decydujemy się na wariant naleśników na ostro, to wówczas można dodać ziół (bazylii, lubczyku) a także papryki, pieprzu, kurkumy. 

Druga sprawa to kwestia wyboru patelni i odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Osobiście polecam masło klarowane, olej kokosowy,  smalec, oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Odradzam olej z pestek winogron, olej słonecznikowy, sojowy. Osoby stosujące diety niskowęglowodanowe mogą sobie pozwolić na trochę większe ilości tłuszczu, natomiast podczas diety zbilansowanej warto zachować umiar oraz używać patelni nie wymagających stosowania dużych ilości tłuszczu (np. teflonowej lub ceramicznej). Nie należy także zapominać o kwestii bardzo istotnej, jaką jest farsz do naleśników.

Nawet najbardziej uzdrowiony potencjał naszego wyrobu możemy zatracić, smarując go dżemem, dosładzanym cukrem twarogiem lub masłem czekoladowym. Wszelkie słodzone cukrem i przetworzone wyroby owocowe polecam zastąpić świeżymi (lub mrożonymi) owocami – np. truskawkami, malinami, jagodami, jabłkami, melonami, poziomkami, porzeczkami, etc. Można je zmiksować i przygotować z ich udziałem mus albo zmieszać z naturalnym nabiałem, np. serkiem twarogowym lub jogurtem naturalnym. Całość można posypać startą na tarce gorzką czekoladą (minimum 70% kakao). Naleśniki będą również świetnie smakowały z mięsem i warzywami: drobiem, wieprzowiną lub wołowiną, papryką, cukinią, szpinakiem. 

Przykładowe sprawdzone przepisy

Możliwości przygotowania naleśników i placków w formie fit istnieje bardzo wiele. Zachęcam do wypróbowania poniższych przepisów, a także do kombinowania w kuchni i wymyślania własnych wersji tego jakże smakowitego dania.

Placki razowe z melonem

Składniki:

150g serka naturalnego (zmiksowany wiejski lub homogenizowany naturalny)

45g mąki pełnoziarnistej (3 łyżki, może być pszenna lub żytnia)

2 jaja

7g otrębów owsianych

7g wiórków kokosowych

100g melona (dowolny gatunek)

Tłuszcz do smażenia (np. masło klarowane)

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od  białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka z miksować z pozostałymi składnikami, na koniec dodać ubitą pianę oraz pokrojonego drobno melona. Na patelni uformować  niewielkie placki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do czasu aż placki się delikatnie przyrumienią.

Sezamowe naleśniki z jagodami

Składniki:

2 jaja

2-3 łyżki zmielonego sezamu

1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

30g odżywki białkowej waniliowej lub naturalnej

Jogurt naturalny

Pół szklanki jagód

Tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Jaja zmiksować razem z pozostałymi składnikami ( bez jagód i jogurtu naturalnego), a następnie wylać porcję ciasta na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Wysmażyć naleśniki z jednej i z drugiej strony, następnie przełożyć na talerz. Naleśnika złożyć w trójkąt, polać jogurtem (można dodać do niego odrobinę słodziku), a następnie posypać jagodami.

Podsumowanie

Zdrowe odżywianie nie musi być nudne i niesmaczne, pod warunkiem, że nie będziemy omijać kuchni szerokim łukiem. Wiele smacznych potraw można umiejętnie wkomponować w jadłospis, a stosowanie „diety” nie musi wiązać się cierpieniem „żywieniowych”  katuszy.