Jak to w końcu jest z tym grillowaniem?

Z jednej strony beztłuszczowy grill polecany jest często przez dietetyków i lekarzy jako lepsza alternatywa dla patelni, z drugiej natomiast dania z grilla przygotowywane na świeżym powietrzu często są odradzane i oceniane jako niedietetyczne. W niniejszym artykule postaram się odpowiedzieć na pytanie, czy można zdrowo grillować, a jeśli tak, to w jaki sposób należy przygotowywać dania z grilla by były nie tylko smaczne, ale także wartościowe.

Przyznać trzeba, że potrawy przygotowywane na grillu są zazwyczaj mniej kaloryczne niż te przyrządzane z udziałem patelni i oleju. Dania grillowane nie tylko, że nie nasiąkają tłuszczem (jak to może mieć miejsce w przypadku smażenia), ale wręcz tracą część tego składnika, który wydobywa w trakcie obróbki termicznej i spływa do… no właśnie i tutaj jest pewien problem, przy którym warto się zatrzymać.

Benzopiren i spółka

Tłuszcz spływający na rozżarzone węgielki ulega przemianom termooksydatywnym w efekcie czego powstają rozmaite, toksyczne często związki. Substancje takie jak benzopiren są niestety silnie kancerogenne, a wraz z dymem przenikają do grillowanych potraw, jak również dostają się do naszych dróg oddechowych. Jest to jeden z głównych powodów, dla których dania z grilla poleca się jeść okazjonalnie.

Chrupiąca, ale niezdrowa

W procesie grillowania, poddawane działaniu wysokiej temperatury, pokarmy zyskują nie tylko pożądany smak, zapach i wygląd, ale także pakiet związków o niekorzystnym wpływie na organizm. Za szczególnie groźne uznaje się nitrozoaminy wykazujące właściwości kancerogenne (stymulujące i przyspieszające rozwój nowotworów). Najbardziej w nie zasobne są mocno zabrązowione czy wręcz „zwęglone” elementy potraw.

Ważne jest to, co pojawia się na grillu

Możemy się rozwodzić na temat toksycznych związków powstających podczas grillowania, ale nie ulega wątpliwości, że najważniejszą jest kwestia wyboru docelowego produktu. Oczywistym jest, że grillowany łosoś i grillowana kiełbasa charakteryzują się odmienną wartością odżywczą i zdrowotną. Jakościowy dobór pokarmów ma więc istotne znaczenie i nie powinien być przypadkowy.

Złe i dobre towarzystwo

Co z tego, że grillować będziemy najwyższej jakości argentyńską wołowinę od krów wypasanych trawą, skoro zjemy ją w towarzystwie chipsów, ciastek, popijemy słodkim napojem i uwieńczymy papierosem? Niestety tak często wyglądają popularne grillowania. Ewentualnie zamiast coli czy innych napojów słodzonych cukrem pojawia się skrzynka piwa…

Czy grillowanie może być zdrowe?

W świetle przedstawionych informacji wydawać by się mogło, że regularne grillowanie stanowi realny zamach na własne zdrowie bądź nawet – życie. W praktyce jednak okazuje się, ze trzymając się pewnych elementarnych zasad można uczynić je zdrowszym:

- po pierwsze warto grillować dobrej jakości pokarmy, takie jak świeże mięso, tłuste ryby morskie, świeże warzywa

- po drugie, należy zadbać o dobre „towarzystwo” dla dań głównych: woda zamiast coli, ewentualnie małe piwo, sałatka warzywna, razowe pieczywo, ketchup, musztarda, chrzan zamiast ciężkich sosów – to dobry wybór na grilla

- warto dania przed włożeniem na ruszt zawinąć w folię, nie będą one wtedy narażone na działanie toksyn zawartych w dymie, a także zmniejszy się ryzyko powstawania szkodliwych nitrozo amin

Podsumowanie

Jeśli chcemy uczynić grillowanie zdrowszym powinniśmy zwracać uwagę na to co wrzucamy na ruszt, w jaki sposób grillujemy oraz w jakim towarzystwie dodatków grillowane potrawy spożywamy. Przy zastosowaniu się do powyższych zaleceń można grillować zdrowo.