Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidory jadamy stosunkowo chętnie i jak pokazują statystyki – stosunkowo często. Niestety, zamiast się nimi zajadać mamy raczej w zwyczaju poprzestawać na jednym lub dwóch plasterkach wkrojonych do kanapek. Tymczasem warzywa te stanowią cenne źródło wielu potrzebnych nam składników. Kto by pomyślał, że dawniej uznawano je za trujące…

Przeczytaj koniecznie:

Owoce i warzywa a zakwaszenie organizmu

Trochę historii

Ojczyzną pomidora jest Ameryka Południowa, gdzie ciągle jeszcze spotkać można dzikie formy tej rośliny. Do Europy warzywa te zawitały na początku XVI wieku, najpierw popularność zaczęły sobie zyskiwać w Hiszpanii  i Portugalii, potem we Włoszech i innych krajach starego kontynentu. Początkowo traktowano pomidory jako roślinę ozdobną, owoce uznając za niejadalne, lub wręcz – trujące. Z czasem jednak zaczęto doceniać również ich walory kulinarne, dopiero jednak w XIX wieku warzywa te zaczęły masowo gościć na europejskich stołach. Nazwa „pomidor” pochodzi prawdopodobnie z języka włoskiego od słowa pommodoro (co oznacza "jabłko miłości") lub z języka francuskiego, pomme d`or (co oznacza "złociste jabłko").

Wartość odżywcza pomidora

Pomidory podobnie jak wiele innych warzyw są stosunkowo niskokaloryczne, 100g tych warzyw dostarcza zaledwie 16 – 22 kcal, w tym około 3 – 4g węglowodanów (z czego około 1g stanowi błonnik), 1 – 1,3g białka i 0,3 – 0,5g tłuszczu. Pomidory są także źródłem witamin C i K oraz prowitaminy A i potasu. Dodatkowo dostarczają pewnych dawek witamin: B6, kwasu foliowego niacyny i tiaminy, a także magnezu, manganu i miedzi. Wszystko to sprawia, że pomidory stanowić mogą cenne uzupełnienie codziennej diety w ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu związki o charakterze nieenergetycznym. Obecność witamin i składników mineralnych jednak nie jest największą zaletą tych warzyw.

Drogocenny likopen i inne bioaktywne związki

Pomidory (i ich przetwory) są znakomitym źródłem likopenu – związku zaliczanego do karotenoidów, posiadającego silne właściwości antyoksydacyjne. Uważa się, że likopen posiada właściwości przeciwnowotworowe, a wysokie jego spożycie zmniejszać może ryzyko chorób takich jak rak (prostaty, pęcherza moczowego, piersi, trzustki, płuc, jelita grubego), zwyrodnienie plamki żółtej, miażdżyca, zaćma. Dodatkowo pomidory dostarczają także innych substancji o korzystnym wpływie na organizm człowieka, takich jak kwas chlorogenowy, który również wykazuje właściwości antyoksydacyjne, a dodatkowo korzystnie wpływać może na proces odchudzania. Kwas kumarowy obecny w pomidorach hamuje powstawanie  nitrozoamin i są przesłanki by uważać, że zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów przewodu pokarmowego.   

Podsumowanie

Jak więc widać pomidory jeść warto, nie tylko zresztą ze względu na obecność witamin, składników mineralnych oraz likopenu i innych bioaktywnych związków, ale także z powodu ich walorów smakowych. Pomidory, zwłaszcza o tej porze roku są niezwykle smaczne i można z ich udziałem przygotować wiele dań, od prostych kanapek, przez mniej i bardziej wyszukane sałatki po dania na ciepło z mięsa i ryb.