Sześć produktów żywnościowych  bogatych w tłuszcz, które pomogą ci schudnąć

Za szczególnie pomocne w odchudzaniu niesłusznie uważane są produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, często dodatkowo oznaczane jako „light”. Warto jednak wiedzieć, iż istnieją powody by uważać, iż tłuszcz zawarty w pokarmie niekoniecznie mysi być wrogiem szczupłej sylwetki. Co więcej, istnieją takie produkty żywnościowe będące źródłem tłuszczu, których wręcz nie powinno zabraknąć w odchudzającej diecie, ich spożywanie bowiem sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej.

Przeczytaj koniecznie:

Probiotyczne bakterie wspomagają odchudzanie

Jaja

Kiedyś odradzane ze względu na obecność sporej ilości cholesterolu, dziś coraz częściej przedstawiane jako pokarm doskonały, o wyjątkowych walorach zdrowotnych. Nie dość, że można z ich udziałem przyrządzić niezliczoną ilość smacznych i pożywanych potraw, to stanowią źródło wielu cennych składników, w tym witamin, ważnych pierwiastków, białka i… tłuszczu, m.in. fosfolipidów (takich jak cholina i inozytol). Związki te nie dość, że korzystnie wpływają na nasze zdrowie – wspomagają redukcję tłuszczu. Jaja pomagają także kontrolować apetyt. Badania naukowe potwierdzają, że stanowić one mogą ważny element diet ukierunkowanych na redukowanie tkanki tłuszczowej, sprzyjający uzyskaniu zadowalających rezultatów podczas wprowadzania restrykcji kalorycznych.

Awokado

Jest bardzo wyjątkowym owocem, ze względu na to, iż zawiera znaczne ilości  jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Badania potwierdzają, iż uwzględnienie awokado w diecie znacznie przynosić może wiele korzyści, przyczyniając się między innymi do łagodzenia skutków zespołu metabolicznego, stanu chorobowego związanego m.in. z nadmiernym otłuszczeniem ciała i insulinoopornością. Namawianie do eliminowania awokado z diety odchudzającej (z takim poradami można spotkać się w kolorowej prasie), ze względu na to, że jest wysokokaloryczne ( w porównaniu z innymi owocami czy warzywami) jest zabiegiem kuriozalnym

Orzechy

Nie dość, że na rynku istnieje duża dostępność różnorodnych gatunków orzechów, to dodatkowo są bardzo „poręczne” i smaczne – może je spożywać jako przekąskę w sytuacji, gdy brakuje czasu lub sposobności na spożycie pełnowartościowego posiłku. Warto jednak pamiętać, aby nie kupować orzechów prażonych, solonych, przyprawianych lub panierowanych. Poddawanie ich obróbce technologicznej w  wysokiej temperaturze znacznie zmniejsza ich walory odżywcze. Jak pokazują liczne obserwacje, orzechy pomimo, iż zawierają spore ilości tłuszczu stanowią pożądany element jadłospisów ukierunkowanych na redukcję nadmiernej masy ciała. Szczególnie interesujące są pod tym względem migdały, badania pokazują że włączenie ich do diety przy zachowaniu tej samej jej kaloryczności powoduje utratę tkanki tłuszczowej!

Gorzka czekolada

Największa trudność w stosowaniu restrykcyjnej diety odchudzającej to zazwyczaj konieczność odmawiania sobie wszelkich łakoci. Tymczasem ciemna czekolada, (taka o zawartości minimum 70% kakao) może być niezwykle wartościowym dodatkiem. Nie dość, że zaspokaja potrzebę spożycia czegoś słodkiego (i czekoladowego) to także stanowi źródło cennych dla zdrowia składników – takich jak choćby przeciwutleniacze czy magnez. Ciemna czekolada, pomimo iż do niskokalorycznych i ubogo tłuszczowych nie należy powinna znaleźć się w jadłospisach ukierunkowanych na odchudzanie. Ostatnio opublikowane badania wskazują, że związki fenolowe w niej zawarte korzystnie wpływają na gospodarkę insulinowo-glukozową, co sprzyjać może pracy nad sylwetką.

Olej kokosowy

Olej kokosowy stanowi znakomite źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT). Tłuszcze tej posiadają ten walor, że wchłaniane i metabolizowane są inaczej niż ich „długołańcuchowi krewni”. Badania naukowe wskazują, że włączenie do diety tłuszczów MCT sprzyja redukcji masy ciała poprzez zmniejszenie łaknienia i nasilenie procesu termogenezy (czyli produkcji ciepła). Dodatkowym walorem olejku kokosowego jest wysoka stabilność termooksydatywna, oznacza to że znakomicie znosi on działanie wysokiej temperatury i nadaje się do smażenia lepiej niż inne tłuszcze.

Tłuste ryby morskie

Zrezygnowanie ze spożywania łososia dlatego, że „zawiera za dużo tłuszczu”, jest horrendalnym nieporozumieniem. Tłuszcz rybi to obok witaminy D i selenu najcenniejszy składnik pokarmowy występujący w rybach. Co więcej badania naukowe wskazują, że niedostateczne spożycie zawartych w nim kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, może upośledzać niektóre parametry metaboliczne związane z funkcjonowaniem gospodarki energetycznej. Warto dodać, że niedostateczne spożycie w tym wypadku ma charakter powszechny…