Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia

Syrop z agawy – czyżby zdrowsza alternatywa dla cukru?

Syrop z agawy – czyżby zdrowsza alternatywa dla cukru?
Syrop z agawy reklamowany jest jako „zdrowsza alternatywa dla cukru”. Jego entuzjaści zwracają uwagę na fakt, że jest to produkt pochodzenia naturalnego, który nie tylko przewyższa słodkością popularny „kryształ biały”, ale także charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym i zawiera wiele ważnych składników odżywczych. Sceptycy przekonują natomiast, że skutki zdrowotne związane ze spożywaniem syropu z agawy są takie same jak te wynikające z konsumpcji sacharozy. Jak jest naprawdę?

Syrop z agawy – co to takiego?

Syrop z agawy jest środkiem słodzącym otrzymywanym z dwóch gatunków agawy, najczęściej surowiec do jego produkcji stanowi Agave tequilana, rzadziej Agave salmiana. Charakteryzuje się przyjemnym, słodkim  smakiem zbliżonym do lekko rozwodnionego miodu. W procesie przetwarzania sok otrzymany ze wspomnianych powyżej roślin poddawany jest filtracji i działaniu wysokiej temperatury, umożliwiającej rozkład polifruktozanów do fruktozy. Aktualnie można go nabyć zarówno w sklepach ze zdrową żywnością jak i wielu sklepach spożywczych i supermarketach. Syrop z agawy charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym i większą słodkością niż cukier stołowy przez co uznawany jest za zdrowszą dla niego alternatywę.  Za zaletę tego produktu uznaje się także obecność błonnika – inuliny. Niekiedy zwraca się także uwagę na obecność wielu innych prozdrowotnych substancji, niestety raczej mało prawdopodobne by były one obecne w finalnym produkcie.

Jak jest naprawdę?

Rzekome walory syropu z agawy takie jak niższy indeks glikemiczny i większa słodycz wynikają z wysokiej zawartości fruktozy. Niestety już dawko wykazano, ze wyższość fruktozy nad sacharozą czy glukozą jest mocno wątpliwa. Cukier ten z niezwykłą łatwością zamieniany jest na kwasy tłuszczowe i magazynowany w adipocytach. Dodatkowo zaobserwowano, że wysoka jego konsumpcja niekorzystnie wpływa na wątrobę, sprzyja nadmiernej produkcji kwasu moczowego, a także może przyczyniać się do wzrostu ciśnienia tętniczego. Badania naukowe wskazują także, że fruktoza w przeciwieństwie do glukozy nie wykazuje właściwości sycących, oznacza to że po jej spożyciu jesteśmy dokładnie tak samo głodni jak przed konsumpcją. Używanie produktów będących skoncentrowanym jej źródłem może utrudniać kontrolę ilości spożytych pokarmów.

Syrop z agawy vs. cukier

Trudno jednoznacznie rozstrzygnąć, który produkt lepiej używać do słodzenia potraw i napojów. Teoretycznie syrop z agawy ma pewne walory, których sacharoza nie posiada, w praktyce jednak są one mocno złudne. Najkorzystniejszym rozwiązaniem jest definitywna rezygnacja z jednego i drugiego produktu, gdyż zarówno używanie cukru stołowego jak i syropu z agawy negatywnie odbijać się będzie na estetyce sylwetki i zdrowiu metabolicznym. Osoby, które uważają, że warto wybierać ten produkt, gdyż jest on pochodzenia naturalnego, powinny pamiętać, że cukier stołowy również nie jest efektem chemicznej syntezy.

Wnioski

Syrop z agawy nie jest zdrowszym zamiennikiem cukru stołowego, jego stosowanie nie niesie za sobą żadnych istotnych korzyści zdrowotnych. Pojawiające się niekiedy entuzjastyczne wypowiedzi dotyczące rzekomych walorów syropu z agawy między bajki należy włożyć, gdyż mają one stricte marketingowych charakter.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę