Cebula jakiej nie znacie…

Często bywa tak, iż produkty ogólnie dostępne, niezbyt drogie i niepopularyzowane przez media nie cieszą się zbyt dużym zainteresowaniem wśród konsumentów – również tych dbających na co dzień o swoje zdrowie. Nie ma nic złego w próbowaniu i testowaniu egzotycznych warzyw i owoców – warto jednak pamiętać także o rodzimych produktach, takich jak tytułowa cebula, która charakteryzuje się dośc ciekawymi walorami prozdrowotnymi.

Przeczytaj koniecznie:

Owoce i warzywa a zakwaszenie organizmu

Cebula (Allium cepa L.) należy do rodziny czosnkowatych. Cechą charakterystyczną tego warzywa jest  zawartość związków będących źródłem siarki, dzięki którym cebula posiada charakterystyczny ostry smak oraz szereg prozdrowotnych właściwości. Oto główne korzyści, na jakie mogą liczyć osoby, włączające cebulę do swojego jadłospisu.

Poprawa kondycji serca i układu krążenia

Cebula i zawarte w niej związki posiadają działanie antyagregacyjne – zapobiegają zlepianiu płytek krwi oraz jej nadmiernej krzepliwości. Wskazuje się także na zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu (frakcji LDL) oraz triglicerydów. Dzięki temu cebula zmniejsza ryzyko występowania chorób serca oraz układu krążenia, tj. miażdżyca, nadciśnienie.

Zwiększenie gęstości mineralnej  kości

Szczególnie w przypadku kobiet w wieku pomenopauzalnym, u których często stwierdza się zmniejszenie gęstości kości,  spożywanie cebuli może mieć istotne znacznie. U pań jedzących to warzywo codziennie – np. jako dodatek do sałatek czy dań mięsnych, odnotowano mniejsze ryzyko związane ze złamaniem szyjki kości udowej oraz znacznie większą gęstość mineralną kości niż w przypadku pań spożywających cebulę okazjonalnie lub wcale. Warto sobie zapamiętać, iż związki siarki korzystnie wpływają na tkankę łączną, dzięki czemu aparat ruchu pozostaje w dobrej kondycji znacznie dłużej.

Działanie przeciwzapalne

Związki siarki pomagają zmniejszyć odpowiedź zapalną organizmu. Naukowcy wskazują na unikatową zdolności cebuli do oddziaływania na układ odpornościowy i zmniejszania intensywności procesów zapalnych. Pomocne w tym względzie, oprócz związków siarki,  są również inne substancje o działaniu przeciwutleniającym - flawonoidy, które posiadają zdolność do zmniejszania stopnia utleniania kwasów tłuszczowych a tym samym minimalizowania odpowiedzi zapalnej organizmu.

Działanie przeciwnowotworowe

Wskazuje się, iż spożywanie cebuli nawet tylko w umiarkowanych ilościach może pomóc zapobiegać wybranym chorobom nowotworowym, tj. rak jelita grubego, jajnika, krtani. Ochrona przed chorobami nowotworowymi jest konsekwencją występowania związków siarki, które niwelują działanie substancji działających kancerogennie oraz powstrzymują wzrost komórek nowotoworowych. Oprócz tego nie bez znaczenia pozostaje obecność flawonoidów i innych związków o działaniu przeciwzapalnym, zmniejszającym ryzyko uszkodzenia zdrowych komórek i ich niepożądanej transformacji.

Podsumowanie

Cebula to tanie i ogólnie dostępne warzywo, które ze względu na prozdrowotny potencjał warto włączyć do codziennego menu. Warto także wiedzieć, iż związki siarki oprócz tego że korzystnie wpływają na kondycję i funkcjonowanie organizmu, to także podkreślają smak wielu potraw – szczególnie mięsnych.