Kawa a odchudzanie

Na temat tego jak picie kawy wpływa na sylwetkę krąży wiele różnych teorii. Niektóre z nich głoszą, iż jej regularne popijanie hamuje spalanie tłuszczu i i sprzyja powstawaniu cellulitu, inne – wręcz przeciwnie, sugerują że kawa to napój, którego konsumpcja przyspiesza przemianę materii i wspomaga odchudzanie. Warto więc się zastanowić kto tak na dobrą sprawę ma rację? Czy kawę można pić w czasie redukcji tkanki tłuszczowej? A jeśli tak to ile? Jak często? W jakiej formie? O jakiej porze?

Przeczytaj koniecznie:

Kawa przed treningiem

Odchudza czy utrudnia odchudzanie?

Poszukując odpowiedzi na pytanie dotyczące wpływu regularnej konsumpcji kawy na masę i skład ciała, czy też – na przebieg procesów wspomagających odchudzanie, warto w pierwszej kolejności zastanowić się nad tym o jakiej kawie mówimy. Czym innym bowiem jest kawa pita w formie espresso, a czym innym przesłodzone latte czy frappe podane z dodatkiem bitej śmietany. Fakty są takie, że picie kawy w formie wytrawnej, może w sposób wyraźny wspomóc proces odchudzania, dając efekt zbliżony do tego jaki można uzyskać stosując topowe „spalacze tłuszczu”, czyli suplementy diety klasyfikowane jako termogeniki.

Kawa a przemiana materii

Kawa jak wiadomo jest dość obfitym źródłem kofeiny. Substancja ta oprócz tego że pomaga zwalczyć zmęczenie posiada także inne właściwości. Badania naukowe wykazują, że jej przyjmowanie może przyspieszyć metabolizm  nawet o 11%. Skutkuje to nasilonym wydatkowaniem energii i zwiększonym spalaniem tłuszczu. Co Ciekawe wpływ kofeiny na przemianę materii jest tym większy im jesteśmy mniej otłuszczeni. Oznacza to, ze osoby otyłe odniosą mniejsze korzyści ze spożywania kawy niż osoby z lekką nadwagą.

Składnikami, które korzystnie wpływać mogą na proces odchudzania są także zawarte w kawie polifenole (czyli związki chemiczne z tej samej grupy co te obecne w czerwonym winie i w wychwalanej zielonej herbacie). Związki te m.in. poprawiają wrażliwość insulinową tkanek, podnoszą termogenezę oraz mogą zmniejszać akumulację tłuszczu w organizmie. Połączenie kofeiny i związków fenolowych jest w odniesieniu do pracy nad sylwetką niezwykle korzystne. Substancje te uzupełniają wzajemnie swoje działanie, ale dodatkowo polifenole zmniejszają negatywny wpływ kofeiny na organizm (kofeina ma bowiem swoje wady).

Brzydkie zwyczaje, niechlubne dodatki

Na podstawie przedstawionych powyżej informacji łatwo wywnioskować, że kawa tak naprawdę jest sprzymierzeńcem w walce z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Problem z tym, że mało kto pija ją w odpowiedniej formie. W zdecydowanej większości przypadków „wzbogacana” ona jest o porcję cukru, mleka lub śmietanki i pojawia się w towarzystwie deserów takich jak ciasta, ciastka, batoniki. Cóż, w takich zestawieniach kawa okazuje się być wrogiem szczupłej sylwetki, a związane jest to nie tylko z obecnością niechlubnych dodatków, ale także faktem, że unikalne walory kawy „resetują” wrażliwość receptorów smakowych i sprawiają, że jesteśmy w stanie zjeść większą dawkę słodkości bez uczucia przesytu!

Podsumowanie

Posądzana o wypłukiwanie magnezu, tworzenie cellulitu i wywoływanie problemów z nadmierną masą ciała kawa, tak naprawdę może okazać się pomocnym narzędziem w walce z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Nie dość, że kofeina nasila spalanie tłuszczu podnosząc termogenezę, to dodatkowo pobudza do działania, motywując do podjęcia aktywności fizycznej. Problem mogą natomiast stanowić dodatki do kawy – takie jak cukier, śmietanka czy syropy smakowe, które sprawiają, iż staje się ona dość kalorycznym napojem. Jeszcze większym zagrożeniem są słodycze, które „idealnie komponują się” z kawą i dla wielu osób stanowią wręcz nieodłączny element kawowego rytuału.

 

Źródła: Bracco D, et al. Effects of caffeine on energy metabolism, heart rate, and methylxanthine metabolism in lean and obese women. Am J Physiol. 1995 Oct;269(4 Pt 1):E671-8. · Doherty M, Smith PM. Effects of caffeine ingestion on rating of perceived exertion during and after exercise: a meta-analysis. Scand J Med Sci Sports. 2005 Apr;15(2):69-78. · Doherty M, Smith PM. Effects of caffeine ingestion on exercise testing: a meta-analysis. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2004 Dec;14(6):626-46 · Hursel R, et al. The effects of catechin rich teas and caffeine on energy expenditure and fat oxidation: a meta-analysis. Obes Rev. 2011 Jul;12(7):e573-81. · Koot P, Deurenberg P. Comparison of changes in energy expenditure and body temperatures after caffeine consumption. Ann Nutr Metab. 1995;39(3):135-42.