Dlaczego warzywa i owoce warto uwzględniać w każdym posiłku

Chociaż wiele mówi się o tym, że konsumpcja owoców i warzyw jest ważna dla ogólnie pojętego zdrowia, to ciągle ich spożycie jest stosunkowo niskie. Tymczasem zarówno warzywa jak i owoce stanowią cenne źródło niezbędnych dla nas składników. Stąd też najlepiej uwzględniać je w każdym posiłku. Jakie argumenty przemawiają na rzecz tej praktyki?

Przeczytaj koniecznie:

Jogurt owocowy - wróg Twojej sylwetki

Bogactwo witamin

Warzywa i owoce to źródło wielu witamin, czyli związków, które nie są dla nas źródłem energii, nie mają zastosowania jako elementy budulcowe, a mimo to są niezbędne dla funkcjonowania naszego organizmu. Owoce i warzywa dostarczają zazwyczaj sporych dawek witaminy C – silnego przeciwutleniacza wpływającego na funkcjonowanie układu immunologicznego oraz na produkcję kolagenu. Zawierają również witaminę K, która uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi oraz witaminę B6, niacynę, tiaminę i kwas foliowy należące do grupy witamin z grupy B, biorące udział w przemianach tłuszczów, węglowodanów i białek, wpływających na funkcjonowanie wielu układów i narządów. Regularna i częsta konsumpcja owoców i warzyw pomaga zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na wspomniane powyżej witaminy i utrzymać ich stały poziom w organizmie.

Źródło potasu

Warzywa i owoce stanowią znakomite źródło potasu – pierwiastka, który wraz sodem odpowiada za równowagę wodno-elektrolitową organizmu i którego spożycie często bywa zbyt niskie zwłaszcza u osób aktywnych fizycznie, a stroniących zarazem od owoców i warzyw. W zasadzie unikanie lub zbyt niskie spożycie pokarmów roślinnego pochodzenia całkowicie uniemożliwia zaspokojenie zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek, co może prowadzić do wielu negatywnych konsekwencji. Niedobory potasu mogą objawiać się drażliwością, permanentnym zmęczeniem, kurczami mięśni, trudnościami z zasypianiem i nierzadko bywają mylone z niedoborami magnezu, (pierwiastka, który swoją drogą, wraz z cynkiem i miedzią także obecny jest w owocach i warzywach). Potas jest składnikiem szybko „wybywającym” z organizmu, więc warto dostarczać go z dużą częstotliwością, najlepiej w każdym posiłku.

Mniejsze łaknienie

Owoce i warzywa, poza nielicznymi wyjątkami należą do produktów charakteryzujących się wysoką gęstością odżywczą, a zarazem niską energetyczną. Dostarczają też sporych dawek błonnika. Wszystko to sprawia, że znakomicie sycą pomagając kontrolować ilość dostarczanych kalorii. Uwzględniając owoce i warzywa w każdym posiłku skuteczniej można stłumić uczucie głodu sprawiając, że łatwiej jest uzyskać bądź też utrzymać prawidłową masę i należyty skład ciała. Wysokie spożycie warzyw i owoców jest szczególnie ważne dla osób odchudzających się, ale nie tylko. Również jednostki, które chcą utrzymać ciężko wypracowane efekty winny pamiętać o ich regularnej konsumpcji.

Podsumowanie

Warzywa i owoce stanowią integralny element zdrowej diety. Są bowiem bardzo dobrym źródłem wielu witamin, składników mineralnych i błonnika, a także – znakomicie tłumią przesadnie rozbudzone łaknienie i pomagają zachować kontrolę nad dzienną podażą energii. Stąd też warto je spożywać regularnie i często, najlepiej – w każdym posiłku.