Śliwki -  z tych owoców nie rezygnuj

Dojrzałe, słodkie, soczyste śliwki są owocowym pomostem pomiędzy kończącym się latem a wkraczającą, wraz w żółknącymi liśćmi i chłodnymi wieczorami, jesienią. Wielkim pozytywem tych owoców jest nie tylko ich smaczny miąższ, lecz także szereg wartości prozdrowotnych, które w sobie kryją. Zasobność w witaminy, minerały, błonnik, skuteczne działanie anty zaparciom – to tylko niektóre ich zalety. Warto pamiętać jednak, że zawierają spore ilości cukru (w tym fruktozy), więc jedzenie ich bez umiaru nie będzie najlepszym pomysłem.

Przeczytaj koniecznie:

Jogurt owocowy - wróg Twojej sylwetki

Co kryje w sobie śliwka?

Jak wiele warzyw i owoców, także i ten, zawiera znaczne ilości wody. Ilość węglowodanów w 100g produktu (w zależności od odmiany owocu) może sięgnąć do około 15 gramów, wartość energetyczna stugramowej porcji to około 50 kcal. Znajdziemy w nich żelazo magnez, fosfor, miedź, cynk, potas, prowitaminę A, witaminę E i C, czyli antyoksydanty, które skutecznie chronią nie tylko przed starzeniem, ale i problemami z sercem, nowotworami. Zdecydowanie warto podkreślić, iż zawierają także witaminy z grupy B, niezmiernie cenne dla naszego układu nerwowego.

Przy tej gamie zalet należy wspomnieć o szczególnie wysokiej zawartości cukrów i z tego powodu należy spożywać je z umiarem. Szczególnie ostrożnie powinny podejść do niej osoby z upośledzonym wchłanianiem/nietolerancją fruktozy, gdyż „śliwkowa rozpusta” może w takich wypadkach stać się przyczyną silnych bólów brzucha biegunek, wymiotów i nudności.

Pomocne w zaparciach

Owoce śliwy uznawane są za doskonały środek przynoszący ulgę z w stanach zaparć i problemów trawiennych; działają zarówno jako środek przeczyszczający, jak i moczopędny.

Wysoka zawartość włókien roślinnych zbudowanych z celulozy oraz pektyn działa pobudzająco na trawienie.

Do tego celu używane są suszone owoce, które przed spożyciem (najlepiej na noc) należy namoczyć.

Suszone owoce zawierają około 5 razy więcej błonnika niż świeże - stąd ich użycie jako wsparcia przy problemach trawiennych. W porównaniu ze śliwkami wprost z drzewa mają także znacząco więcej witaminy A.

Odrobina słodyczy na co dzień

Śliwki doskonale smakują same, jednak idealnie sprawdzają się jako dodatek do wielu potraw. Aby w pełni wykorzystać ich walory należy wybierać owoce świeże, jędrne, nie przejrzałe. Pomimo plusów spożywania białka należy mimo wszystko sprawdzić, czy nie są one zaatakowane przez robaki ;)

Świeże śliwki należy przechowywać w chłodnym miejscu, oczywiście przed skonsumowaniem umyć, by pozbyć się warstwy ochronnej zabezpieczającej owoc przed wyschnięciem.

Jeżeli lubisz pichcić, to możesz przyrządzić ciasto śliwkowe, zdrowy i smaczny omlet proteinowo-śliwkowy, ugotuj kompot z tych owoców, przyrządź sałatkę z ich zawartością. Do nabycia są także wina oraz sosy produkowane na bazie owoców śliwy.

Wykorzystuj, delektuj i naciesz się ich smakiem - następna “partia” świeżych dopiero za rok..