Białko przed i po treningu

Białko w diecie sportowców ma ogromne znaczenie. Ważna jest nie tylko ilość, ale przede wszystkim jakość protein pojawiających się w jadłospisie osób aktywnych fizycznie. Rola białka w organizmie jest bardzo szeroka.

Jest ono niezbędne przy powstawaniu nowych tkanek (w szczególności tkanki mięśniowej), a także rozwoju i regeneracji już istniejących.

Białka niezbędne są także do produkcji enzymów i hormonów (np. adrenalina i insulina), pomagają też zachować równowagę płynów w ustroju, biorą udział w transporcie składników pokarmowych, dotleniają komórki i wpływają na krzepliwość krwi.

Źródłem białek w pożywieniu są zarówno produkty zwierzęce, jak i roślinne. Białka zwierzęce (mięso, ryby, jaja, drób, mleko, nabiał) są pełnowartościowe, tzn. dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych (tych, których organizm sam nie potrafi wytworzyć, a które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania i budowania mięśni). W przypadku białek roślinnych (nasiona roślin strączkowych: soja, soczewica, groch, fasola) białko nie może być w pełni wykorzystane ze względu na aminokwasy ograniczające, utrudniające pełne wykorzystanie białka.
Sportowcy potrzebują białka wysokiej jakości, białka o dobrej przyswajalności i korzystnym składzie aminokwasowym, najlepiej gdyby takiej porcji białka towarzyszyła mała ilość tłuszczu i cholesterolu. Takie białko ma najwyższą wartość żywieniową.
Posiłki przed treningiem powinny być bogate przede wszystkim w węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, które dostarczą energii na długi czas, co pozwala na kontynuowanie treningu i chronią zawodnika przed uczuciem głodu podczas ćwiczeń.
Przykładem takiego posiłku może być pełnoziarniste pieczywo z wędzoną Newellą , sałatą i pomidorem lub sałata zielona z pomidorem, ogórkiem, papryką, wędzoną Newellą+ pełnoziarniste pieczywo żytnie.

NewellaPo treningu powinno się spożywać posiłki o wysokim indeksie glikemicznym. Pełnią one istotna rolę w szybkiej i efektywnej odbudowie glikogenu(źródło energii dla pracujących mięśni) i zapewniają właściwą jego regenerację, co warunkuje lepszą wydolność organizmu podczas kolejnego treningu. 

Wszyscy aktywni fizycznie powinni dostarczać białko, zwłaszcza po treningu, przyczynia się to do szybszej regeneracji i naprawy mięśni, które zostają uszkodzone podczas intensywnych ćwiczeń. A sportowcy dyscyplin szybkościowo-siłowych i wytrzymałościowo-siłowych dodatkowo mają zwiększone zapotrzebowanie na białko, które w tym wypadku ułatwia rozwój tkanki mięśniowej. 

Po treningu polecany jest koktajl białkowy z Newellą naturalną, bananem i kefirem, lub sałatka z sezonowych owoców z kawałkami Newellinaturalnej z sosem  miodowo-jogurtowym (pól kubka jogurtu + łyżka miodu).