Zaskakujące walory pietruszki

Natka pietruszki na pierwszy rzut oka wydaje się być nic nieznaczącym dodatkiem kulinarnym, który co najwyżej dodaje „uroku” serwowanym potrawom sprawiając, że ładniej prezentują się one na talerzu. W rzeczywistości jednak sytuacja wygląda inaczej. Tak naprawdę natka pietruszki zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia związków i to właśnie ich obecność stanowić powinna główny argument na rzecz włączenia jej do codziennej diety.

Przeczytaj koniecznie:

Owoce i warzywa a zakwaszenie organizmu

Wartość odżywcza i energetyczna pietruszki

Nie ulega wątpliwości, że natka pietruszki nie należy do specjalnie kalorycznych pokarmów. Biorąc pod uwagę w jakich dawkach zazwyczaj dodawana jest do diety przeliczanie jej wartości energetycznej w odniesieniu do stugramowej porcji jest pozbawione sensu. Warto więc jedynie sobie zapamiętać, że ilość kalorii dostarczanych za jej udziałem jest tak niewielka, że w ogóle nie ma sensu zawracać sobie nimi głowy, nawet jeśli dodajemy ją do wszystkich spożywanych na co dzień potraw. Zawartość składników odżywczych – nieenergetycznych, takich jak witaminy i składniki mineralne jest natomiast stosunkowo wysoka. Szczególnie godna uwagi jest obecność sporej dawki witaminy K, a także witaminy C oraz prowitaminy A. Jednakże to nie wspomniane witaminy, ani nie niska kaloryczność natki pietruszki, a zupełnie inne walory sprawiają, że stanowi ona niezwykle cenny składnik zdrowej diety.

W profilaktyce nowotworów

Badania naukowe wskazują, że jeden ze składników pietruszki należący do flawonoli – mirycetyna, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Póki co wykazano, że związek ten hamuje powstawanie komórek nowotworowych w obrębie skóry. Co więcej, dostępne dane wskazują, że bioaktywne składniki natki pietruszki mogą niwelować rakotwórcze działanie amin heterocyklicznych, czyli toksycznych substancji powstających m.in. w trakcie agresywnej obróbki termicznej żywności takiej jak smażenie czy grillowanie. Substancją o działaniu przeciwnowotworowym jest też apigenina, która także obecna jest w natce pietruszki. Z zastosowaniem tego związku prowadzone są aktualnie intensywne badania. Pierwsze wyniki okazują się być całkiem obiecujące.

Działanie przeciwcukrzycowe

Wspomniana wcześniej mirycetyna posiada także właściwości przeciwcukrzycowe.   Przeprowadzone do tej pory eksperymenty wykazały, iż związek ten może pomagać obniżyć poziom glukozy we krwi, a także poprawić wrażliwość tkanek obwodowych i wątroby na insulinę. Dodajmy do tego jeszcze działanie  przeciwzapalne i hipolipemizujące i mamy środek skutecznie zmniejszający ryzyko rozwoju cukrzycy. Działanie mirycetyny nie jest tak silne jak działanie leków przeciwcukrzycowych, niemniej wyniki wstępnych badań wskazują, że substancja ta może stanowić ważny element profilaktyki, a być może także i leczenia zaburzeń gospodarki insulinowo-glukozowej.

Podsumowanie

Natka pietruszki to nie tylko popularny dodatek do potraw mający na celu zwiększenie ich atrakcyjności, ale także źródło cennych dla zdrowia składników. Pietruszka zazwyczaj spożywana jest w symbolicznych ilościach, mimo to jednak fakt, iż charakteryzuje się ona bardzo wysoką koncentracją związków takich jak mirycetyna  i apigenina, sprawia, że już niewielkie jej ilości mogą wpływać w sposób pozytywny na funkcjonowanie organizmu.