Śniadanie w diecie redukcyjnej – najczęściej popełniane błędy

Pierwszy posiłek w ciągu dnia może mieć niebagatelny wpływ na wybory żywieniowe, które dokonywane są w ciągu całego dnia. Szczególnie ważna jest jakość użytych surowców, sposób przygotowywania a także spożywania tego posiłku podczas stosowania diet ukierunkowanych na redukcję zbędnej tkanki tłuszczowej. Oto najczęściej popełniane „śniadaniowe” błędy w samodzielnie komponowanych jadłospisach:

Przeczytaj koniecznie:

Czy muszę jeść śniadanie?

Po pierwsze: deficyt białka

Białko to składnik odżywczy posiadający wiele walorów, które można wykorzystać podczas komponowania jadłospisu ukierunkowanego na pozbycie się zbędnych kilogramów i centymetrów. Jednym z nich jest niewątpliwie to, iż pokarmy w nie zasobne sycą na długo. Z tego powodu, nie powinno białka zabraknąć również w pierwszym posiłku w ciągu dnia. Co nie oznacza wcale, że posiłek ten musi składać się wyłącznie z samych protein – na wartościowe źródła węglowodanów i tłuszczu również znajdzie się miejsce.

Po drugie: brak warzyw lub owoców

Jeżeli jesteś amatorem śniadań w wersji słodkiej – np.  owsianek, koktajli czy naleśników, to pamiętaj, aby uwzględnić w śniadaniu świeże owoce. Natomiast jeżeli preferujesz dania na ostro – typu jajecznica, omlety, kanapki nigdy nie zapominaj o porcji warzyw. Świeże warzywa i owoce nie tylko dostarczają cennych dla zdrowia składników mineralnych i witamin, posiadają także właściwości alkalizujące. Trzeba sobie również zapamiętać, że przetwory owocowe (np. dżemów, marmolad, owocowych jogurtów) nie są wartościowym zamiennikiem dla świeżych jabłek, pomarańczy, gruszek czy bananów. Opcją wartą rozważenia są natomiast owoce mrożone – świetnie nadają się do koktajli czy jako dodatek do twarogu.

Po trzecie: pośpiech

Często zdarza się tak, iż brakuje nam czasu zarówno na przygotowanie wartościowego śniadania, jak i na jego spożycie, dlatego posiada ono wówczas formę „szybkiej” przekąski. Wadą takiego rozwiązania jest to, że niezaspokojony głód zaczyna nam dość szybko o sobie przypominać i koncentrować naszą uwagę na niekoniecznie zdrowych produktach żywnościowych. Problem ten można rozwiązać przygotowując śniadanie wieczorem dnia poprzedniego lub też maksymalnie uprościć jego recepturę – np. zrobienie pożywnego koktajlu i jego wypicie to kwestia zaledwie kilku minut.

Po czwarte: zdrowe tylko z nazwy produkty żywnościowe

Dokonując zakupów spożywczych często ulegamy pokusie i w dobrej wierze wydajemy czasem spore pieniądze na produkty śniadaniowe, które zdrowe są w zasadzie tylko z nazwy. Wszelkiego typu granole czy płatki śniadaniowe dla dzieci, ciastka, musli pełne kandyzowanych owoców, owocowe jogurty oznaczone jako light czy fit z całą pewnością nie przysłużą się sylwetce i nie ułatwią pozbywania się zbędnych kilogramów. Zdecydowanie lepiej jest bazować na nisko przetworzonych produktach żywnościowych typu płatki owsiane górskie, kasza jaglana, pieczywo razowe, jaja, warzywa, owoce, nabiał naturalny.

Podsumowanie

Śniadanie to posiłek, który może mieć kluczowe znaczenie w trakcie stosowania diety redukcyjnej. Podczas jego bilansowania, warto pamiętać o tym by zawierał źródło pełnowartościowego białka i opierał się o nisko przetworzone produkty żywnościowe, ze szczególnym uwzględnieniem warzyw czy owoców.