Cyklaminian sodu – bezpieczny słodzik, czy trucizna?

Syntetyczne substancje słodzące, reklamowane jako zdrowsze zamienniki stołowego cukru budzą wiele emocji. Dość powszechny jest pogląd, iż ich stosowanie niesie za sobą szereg zagrożeń zdrowotnych zwiększając ryzyko rozwoju wielu chorób takich jak chociażby nowotwory. Z drugiej strony jednak, można się spotkać z fachowymi opracowaniami, które potwierdzają bezpieczeństwo stosowania słodzików. Temat jest gorący i trudny do przekrojowego omówienia. Po kilku artykułach traktujących o właściwościach aspartamu przyszła pora na inną popularną substancję słodzącą jaką jest cyklaminian sodu.

Przeczytaj koniecznie:

Aspartam - samo zło?

Cyklaminian sodu - co to takiego?

Cyklaminian sodu czyli sól sodowa kwasu cykloheksylosulfaminowego jest syntetyczną substancją słodzącą używaną od dawna w przemyśle spożywczym jako zamiennik cukru. Związek ten jest od sacharozy od 30 do 50 razy słodszy (efekt uzależniony jest od stężenie, słodycz nie ma bowiem charakteru liniowego). Cyklaminian sodu, gdy rzadko kiedy stanowi samodzielny środek słodzący, co związane jest z tym, iż przy większej koncentracji ma charakterystyczny, gorzkawy posmak. W produktach żywnościowych obecny jest w połączeniu z innymi słodzikami, takimi jak sacharynian sodu, który efektywnie maskuje jego gorycz.

W jakich produktach występuje?

Cyklaminian sodu, choć mniej popularny od aspartamu, używany jest dość chętnie w przemyśle spożywczym. Wchodzi w skład rozmaitych produktów żywnościowych, głownie tych dietetycznych, o obniżonej kaloryczności, w tym również odżywek węglowodanowych, węglowodanowo-białkowych, białkowych, koncentratów napojów izotonicznych i wielu innych preparatów stosowanych w sportowej suplementacji.

Bezpieczeństwo stosowania

Cyklaminan sodu w niefachowych źródłach przedstawiony bywa niekiedy jako trucizna. Sceptycy powołują się na dawne badania, które wykazały, iż substancja ta może przyczyniać się do rozwoju nowotworów pęcherza u gryzoni, a także – iż sprzyjać może atrofii jąder u samców szczurów. Warto jednak wiedzieć, iż powyższy efekt nie występuje w przypadku ludzi, a praktyka naukowa pokazuje, iż organizm gryzoni wchłania i metabolizuje wiele substancji zupełnie inaczej niż organizm ludzki. Bardzo ważny jest fakt, iż zdaniem ekspertów Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), cyklaminian sodu jest substancją bezpieczną dla zdrowia człowieka.

Zdaniem niektórych badaczy jednak ma on poważne wady - może bowiem wpływać na metabolizm niektórych leków, (zwłaszcza tych stosowanych w przypadku cukrzycy). Nie powinien być także przyjmowany przez kobiety w ciąży i karmiące.

Podsumowanie

Cyklaminian sodu jest słodzikiem bezpiecznym dla osób zdrowych. Tak przynajmniej wskazują dostępne dane naukowe. Należy jednak mieć na uwadze, iż istnieją dane sugerujące, że spożywanie słodzonych nim produktów może okazać się niewskazane w przypadku osób stosujących szeroko zakrojoną farmakoterapię. Podobnie też odradza się przyjmowanie zawierających go pokarmów kobietom w ciąży.