Niezdrowa dieta zmienia skład flory jelitowej w ciągu jednego dnia!

Nasz przewód pokarmowy, a przede wszystkim jego końcowe odcinki stanowią miejsce bytowania różnych gatunków bakterii, a także innych drobnoustrojów. Wiadomo dziś ponad wszelką wątpliwość, iż skład jelitowego ekosystemu w sposób istotny wpływa na funkcjonowanie całego ludzkiego organizmu. Zaburzenia stanu owej mikroflory doprowadzają natomiast do pogorszenia stanu zdrowia i mogą przyczyniać się do rozwoju wielu chorób, a także sprzyjać występowaniu nadwagi i otyłości. Zła wiadomość jest taka, że wystarczy już jeden dzień diety opartej na „śmieciowych” produktach żywnościowych, by skład jelitowego ekosystemu uległ niepożądanym modyfikacjom…

Przeczytaj koniecznie:

Probiotyczne bakterie wspomagają odchudzanie

Po co nam mikroflora jelitowa?

O tym, że drobnoustroje zamieszkujące dolne odcinki naszego przewodu pokarmowego wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu wiadomo już od dawna. Dopiero badania prowadzone w ostatnich dekadach wykazały, iż rola jaką spełnia mikroflora jelitowa jest niezwykle doniosła i szeroka wykraczając daleko poza wpływy lokalne, a wykazując dodatkowo działanie ogólnoustrojowe, za pośrednictwem wydzielanych przez siebie związków.

Mikroflora jelitowa wykazuje m.in. zdolność do:

- rozkładu nieprzetwarzanych przez człowieka polisacharydów pochodzenia roślinnego;

- wspomagania absorpcję niektórych składników odżywczych;

- pobudzania dojrzewania jelitowej i systemowej reakcji immunologicznej;

- wydzielania związków o działaniu ochronnym na stan nabłonka jelitowego, a także wykazujących właściwości przeciwzapalne.

Zaburzenia mikroflory jelitowej sprzyjają rozwojowi alergii i nietolerancji pokarmowych,  a dodatkowo predysponować mogą do zachorowania na przypadłości autoimmunologiczne. Nieprawidłowy skład mikroflory jelitowej na poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego może prowadzić do rozwoju nadwagi i otyłości.

Mikroflora bakteryjna a dieta

Postępy cywilizacyjne jakie zaszły w ciągu ostatnich kilku dekad w sposób istotny zmodyfikowały warunki naszego bytowania co pociągnęło za sobą pociągając za sobą poważne zmiany w składzie mikroflory jelitowej. Jednym, z głównych czynników odpowiedzialnych za ten fakt okazała się dieta. Proces ten oczywiście postępował przez wiele lat, niemniej okazuje się, że aby wywołać istotne zmiany w kompozycji jelitowego ekosystemu wystarczy o wiele krótszy czasu. Badania naukowe wskazują, iż zmniejszenie spożycia zasobnych w błonnik nisko przetworzonych pokarmów na rzecz wzrostu udziału obfitującej w cukry i tłuszcze, wysoko przetworzonej żywności może niekorzystnie dla naszego zdrowia zmienić „układ sił” wśród mikroorganizmów bytujących w ludzkim przewodzie pokarmowym zaledwie w ciągu jednego dnia! Oznacza to, iż zaledwie jeden dzień złego odżywiania doprowadza do względnej dysbiozy (spadek ilości pożądanych Bacteroidetes oraz wzrost ilości niechcianych Actinobacterium), co nieść może za sobą szereg niekorzystnych konsekwencji. Niestety brakuje dowodów na to, że zmiana diety na zdrowszą powoduje równie gwałtowne zmiany w składzie mikroflory jelitowej…

Wnioski

Mając na uwadze zawarte w niniejszym artykule informacje warto dobrze zastanowić się nad tym, czy regularne, jednodniowe „kulinarne wyskoki” jakie programowo fundują sobie osoby na co dzień „będące na diecie” są dobrym pomysłem. Idea „cheat days” ma pewne uzasadnienie i niekiedy może okazać się pomocna w przełamywaniu impasu podczas pracy nad sylwetką. Niemniej jednak wprowadzając tego typu strategie warto zadbać o w miarę dobry jakościowo skład spożywanych pokarmów, tak by w dłuższej perspektywie nie doprowadzić do zaburzeń składu jelitowego ekosystemu. Problemy będące konsekwencją tego stanu rzeczy mogą okazać się bowiem bardzo uciążliwe. Zamieszczone powyżej informacje można odnieść także do świątecznych okoliczności kulinarnych, które także nierozerwalnie kojarzą się z łakomstwem...

 

Źródła: Turnbaugh P.J. i wsp.: The effect of diet on the human gut microbiome: a metagenomic analysis in humanized gnotobiotic mice. Sci. Transl. Med., 2009; 1: 6; 14 · Turnbaugh P.J. I wsp.: A core gut microbiome in obese and lean twins. Nature, 2009; 457: 480-484 · Turnbaugh P.J I wsp.: An obesity-associated gut microbiome with increased capacity for energy harvest. Nature, 2006; 444: 1027-1031