Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Ciasto czekoladowe – przyjaciel czy wróg?

Ciasto czekoladowe – przyjaciel czy wróg?

Tadeusz Sowiński

Wszelkie naukowe badania, których tematem jest ciasto czekoladowe wzbudzają spore zainteresowanie wszelkiej publiczności. Przyciągają uwagę zarówno osób zainteresowanych tematyką zdrowego odżywiania, jak i przede wszystkim osób planujących dopiero pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej. I tym razem, naukowcy nie zawiedli, dostarczając ciekawych wniosków, które mogą być przydatne podczas planowania strategii ukierunkowanej na redukowanie zbędnych centymetrów.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Demonizowanie żywności

Osoby interesujące się zdrowym odżywianiem, chcące w praktyce realizować  jego założenia, udając się na zakupy i dokonując selekcji produktów żywnościowych bardzo często czują się trochę jak na polu minowym – spośród całego dostępnego asortymentu nie jest łatwo dokonać jedynego słusznego wyboru. Szum informacyjny, marketingowe kampanie i presja bycia „zdrowo odżywiającym się” sprzyjają demonizowaniu pokarmów. Konsekwencją jest podział produktów na bardzo złe i niezdrowe i niebezpieczne dla zdrowia, a także przyjazne i zdrowe. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie fakt, iż jedzenie spełnia funkcje znacznie wykraczające poza samą fizjologię – między innymi wpływa na nasze zachowanie, emocje, dostarcza przyjemności, etc. Spożywanie produktów wcześniej uznanych za „zakazane” może przyczyniać się do rozwoju niezdrowych relacji z pożywieniem.

A jaki jest Twój stosunek do ciasta czekoladowego?

Naukowcy z Nowej Zelandii zbadali w jaki sposób kategoryczny podział żywności na „dobrą” i „złą” może pogarszać jakość życia i przyczyniać się do trudności związanych z utrzymaniem należytej masy ciała. W tym celu zbadano stosunek 294 dorosłych do ciasta czekoladowego – smakołyku, który niemal wszyscy uwielbiają. Ochotnicy zostali szczegółowo przeanalizowani także pod kątem sposobu ich odżywiania i nawyków żywieniowych oraz stylu życia. Cóż się okazało? 1 na 4 osoby podczas spożywania porcji ciasta czekoladowego odczuwała wyraźne poczucie winy. Co ciekawe, uczucie to statystycznie częściej dotyczyło kobiet niż mężczyzn. Oceniono również, iż osoby które odczuwały poczucie winy w trakcie konsumowania smakołyku, posiadały mniejszą samokontrolę, a także silniejszą potrzebę odchudzania . Gdy po 18 miesiącach zbadano masę ciała ochotników, to okazało się, że osoby z poczuciem winy przytyły średnio o 2,4k a osoby które celebrowały swoje ciasto czekoladowe zaledwie 0,4 kg. Naukowcy wskazują,  że negatywne i zbyt emocjonalne podejście do odżywiania i jedzenia, pełne zakazów i kategorycznych wyrzeczeń i niepotrzebnie generowanego lęku może mieć skutki odwrotne do zamierzonych.

Podsumowanie

Demonizowanie żywności może przyczyniać się do powstania niezdrowego podejścia do kwestii związanych z odżywianiem – wywoływać poczucie winy, które utrudnia pracę nad estetyką sylwetki. Zatem jeżeli już w ramach właściwie zbilansowanego menu zdarzy nam się popełnić okazjonalne żywieniowe odstępstwo – w postaci np. porcji czekoladowego ciasta, warto należycie celebrować ten moment.