Dlaczego tak chętnie sięgamy po niezdrowe jedzenie?

Istnieje wiele rozmaitych przyczyn, dla których sięgamy po niezdrowe pokarmy. Codziennych wyborów żywieniowych dokonujemy mniej lub bardziej świadomie, w najróżniejszych okolicznościach, jak jednak wskazują opracowania naukowe podstawowym czynnikiem determinującym jest smakowitość pokarmów. Utarło się takie przekonanie, które mówi, że przetworzone produkty żywnościowe i oparte na nich posiłki są po prostu smaczniejsze od ich zdrowszych i bardziej wartościowych odpowiedników. Czy takie przekonanie jest w każdym wypadku słuszne? A może są od niego pewne wyjątki? No i w końcu, jak można sobie poradzić z zamiłowaniem do niezdrowych przekąsek?

Przeczytaj koniecznie:

Suplementy, które zmniejszają ochotę na słodycze.

Zdrowe = niesmaczne?

Zgodnie z wynikami jednego z opracowań naukowych wiele wysiłku związanego ze zmianą nawyków żywieniowych na lepsze idzie na marne ze względu na to, iż zdrowa żywność postrzegana bywa, jako mniej atrakcyjna i niesatysfakcjonująca kulinarnie w porównaniu z daniami typu fast food i ze słodyczami. Tymczasem smakowitość pokarmów to główne kryterium decydujące o wyborze konkretnych produktów żywnościowych. Kupujemy i jemy to, co nam smakuje najbardziej – jest to dość naturalne zjawisko wykorzystywane w dość niecny sposób przez producentów żywności przetworzonej, którzy serwują nam idealną kombinację rafinowanych cukrów, rafinowanego tłuszczu i soli, trafiającą w gusta każdego konsumenta (na zlecenie koncernów spożywczych prowadzone są nawet specjalne badania mające na celu tak unikalnych połączeń wspomnianych powyżej składników, że skłaniają one do niekontrolowanej, dalszej konsumpcji).

Obudzić uśpiony umysł

Warto się dobrze zastanowić nad tym, czy zdrowe i nieprzetworzone potrawy i produkty żywnościowe faktycznie są tak niesmaczne, jak nam się wydaje. Okazuje się bowiem, że nie tylko uzależniająca kombinacja soli, tłuszczu i cukru decyduje o naszym uwielbieniu dla konkretnych produktów. Duże znaczenie posiadają również dotychczasowe przyzwyczajenia i utrwalone przez lata nawyki. Lubimy jeść to, co znamy. Smakują nam posiłki, które jadamy od lat, wypróbowane i pewne – wszelkie zmiany i nowości bardzo często traktujemy z rezerwą i obawą. Tymczasem „lubienia” potraw i posiłków można się nauczyć odpowiednio „tresując” swoje kubki smakowe i wprowadzając do menu właściwie zestawione ze sobą pokarmy i przyprawy. Przykładowo, nie od dziś wiadomo, że dania pozbawione tłuszczu są niesmaczne. Tłuszcz jest bowiem nośnikiem substancji smakowo-zapachowych. Dlatego też komponując potrawy dobrze jest uwzględnić pewną ilość tłuszczu, a smakować będą nam one bardziej.

Nastawienie, optymizm i warsztat kulinarny

Oprócz świadomości dotyczącej tego, iż jedzenie zdrowe nie zawsze musi być niesmaczne liczą się także inne aspekty. Ważne jest m.in. nastawienie - optymizm i pozytywne myślenie sprawiają, że zdrowe posiłki smakują lepiej (nie, to nie jest żart). W stanie przygnębienia i stresu bardziej podchodzą nam niezdrowe, nafaszerowane cukrami przekąski i potrawy. Choć niektórym osobom może wydawać się to nieprawdopodobne to jednak zdrowymi i właściwie zbilansowanymi posiłkami można się delektować – trzeba im tylko dać szansę oraz stale rozwijać swój warsztat kulinarny i szukać ciekawych i zarazem zdrowych przepisów. Warto także wiedzieć, że niemal każdy tradycyjny posiłek można przygotować w wersji „uzdrowionej”, używając składników lepszej jakości. Przykładowo do kanapek zamiast wędliny  użyć  można pieczonego mięsa z dodatkiem sosu przygotowanego z musztardy lub jogurtu i czosnku. Jako deser natomiast znakomicie sprawdzi się smoothie ze świeżych lub mrożonych owoców lub sernik na zimno przygotowany ze stewią, bez dodatku cukru.  Szukając dietetycznych przepisów inspiracji szukać można na naszym portalu w dziale poświęconym kulinariom: http://potreningu.pl/kitchen

O tym warto pamiętać!

Sięganie po niezdrowe i przetworzone produkty żywnościowe jest pewnego rodzaju pójściem na łatwiznę. Batoniki, ciasteczka i fast foody dostępne są na każdym kroku – sięgnięcie po nie, nie wiąże się z żadnym wysiłkiem, wystarczy otworzyć portfel.  Dlatego, tak ważne w zmaganiach się z zamiłowaniem do niezdrowych dań jest posiadanie przemyślanego planu żywieniowego – zdawanie się na przypadek i czystą improwizację kończy się zazwyczaj spożyciem hamburgera z frytkami lub paczki ciastek. Odpowiednio zaplanowany i przygotowany jadłospis, uwzględniający lubiane i właściwie zbilansowane posiłki skutecznie odwróci naszą uwagę od wszechobecnych żywieniowych pokus.

Podsumowanie

Smakowitość to zasadniczy czynnik wpływający na wybory żywieniowe. Wiele osób rezygnuje ze zdrowych produktów i posiłków kierując się nieprawomocnym przekonaniem, że są po prostu niesmaczne. Zasadniczą kwestią ułatwiającą zmianę nawyków żywieniowych na zdrowsze jest doskonalenie warsztatu kulinarnego oraz otwartość na nowe smaki. No i oczywiście nieuleganie stereotypom dotyczącym zdrowego odżywiania…