Naturalne produkty żywnościowe wspomagające odchudzanie

Wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, że przechadzając się alejkami supermarketów omijają wzrokiem żywność, która posiada naturalny odchudzający potencjał. I nie mam wcale na myśli produktów typu „light”, jogurtów „fit” czy bezcukrowej coli. Największy potencjał ukryty jest w tak niepozornych produktach żywnościowych, że samemu trudno wpaść na pomysł, by uwzględnić je w diecie redukcyjnej. Co więc warto wrzucić do koszyka w czasie zakupów?


Grejpfruty. Owoce te nie należą do specjalnie popularnych przede wszystkim ze względu na specyficzny, gorzkawy smak, za który odpowiada substancja zwana naryngeniną. Związek ten jednak wraz z innymi flawonoidami ma silny potencjał odchudzający. W badaniach naukowych wykazano, że włączenie tych owoców do diety przynosi wyraźny spadek poziomu tkanki tłuszczowej w wypadku osób z nadwagą. Bez stosowania żadnych dodatkowych zabiegów redukcyjnych.
Otręby owsiane. Przez długi czas traktowane jako nikomu niepotrzebne „odpady", w ostatniej dekadzie zyskały na popularności, głównie ze względu na potwierdzony wpływ na poziom cholesterolu. Otręby owsiane bogate są w niezwykle cenny rodzaj błonnika pokarmowego, który oprócz wielu innych pozytywnych właściwości spowalnia proces opróżniania żołądka, a tym samym zmniejsza odpowiedź glukozową po spożyciu posiłków zawierających węglowodany. Ma to istotne znaczenie dla osób borykających się z napadami „wilczego apetytu", pozwala bowiem zmniejszyć łaknienie.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i olej lniany wysokolinolenowy również wspomagać mogą odchudzanie. Oliwa dostarcza oleuropeiny, bioaktywnej substancji z grupy sekoirydoidów, która nasila proces termogenezy, zwiększając tym samym wydatkowanie energii. Olej lniany – pod warunkiem, że mówimy o oleju wysokolionolenowym – jest źródłem kwasu tłuszczowego z rodziny omega 3 (kwas alfa linolenowy). Tłuszcze omega 3 wpływają korzystnie na wiele parametrów metabolicznych usprawniając działanie niektórych hormonów odpowiedzialnych między innymi za gospodarkę energetyczną ustroju. Warto pamiętać jednak, że olej lniany nie nadaje się do smażenia.
Osoby odchudzające się powinny także pamiętać o „termogennym" potencjale białka, uwzględniając w diecie produkty proteinowe takie jak chude mięso, nabiał i ryby. Również niektóre przyprawy i napoje mogą stanowić wartościowe uzupełnienie diety redukcyjnej, na ich temat jednak rozpisuję się więcej w drugiej części artykułu.
Oprócz omówionych przeze mnie w pierwszej części artykułu produktów żywnościowych dostarczających błonnika, dobrych kalorii i bioaktywnych substancji przyspieszających metabolizm, są jeszcze takie, które kalorii nie dostarczają. Bogate natomiast są w związki o silnym potencjale termogennym (zwiększającym wydatkowanie energii związane z produkcją ciepła) i inne składniki biorące udział w ważnych przemianach metabolicznych.
Ważnym uzupełnieniem diety odchudzającej mogą okazać się rozmaite rodzaje naturalnych przypraw, takich jak na przykład pieprz kajeński. Stanowi on źródło kapsaicyny – substancji o działaniu termogennym, która ze względu na swoje właściwości jest dość częstym składnikiem preparatów wspomagających odchudzanie. Godne uwagi są także: kurkuma, imbir oraz cynamon, znakomicie komponujący się ze słodkimi potrawami. Bioaktywne związki zawarte w cynamonie korzystnie wpływają na metabolizm glukozy, są też dostępne wyniki badań przeprowadzonych na hodowlach komórkowych, które wykazały, że cynamon może zmniejszać magazynowanie tłuszczu w adipocytach (komórkach tkanki tłuszczowej).
Również kawa i herbata stanowią cenne źródło związków przyspieszających spalanie tkanki tłuszczowej. Nie tylko zawarta w nich kofeina, ale także polifenole obecne zarówno w ziarnach kawy, jak i liściach herbaty (głównie zielonej i białej) przyspieszają metabolizm i przyczyniają się do zwiększenia wydatku energetycznego. Ciekawe właściwości posiada także herbata czarna, która jest źródłem związków wspomagających działanie ważnego hormonu – insuliny i usprawniających gospodarkę energetyczną organizmu.
Cennym uzupełnieniem odchudzającej diety są także wody mineralne, zwłaszcza te zawierające duże dawki wapnia (powyżej 200mg / litr). Wapń oprócz tego, że stanowi budulec kości, zębów i wpływa na przewodnictwo nerwowe i aktywacje wielu reakcji metabolicznych, to dodatkowo wykazuje zdolność do wiązania się w przewodzie pokarmowym z kwasami tłuszczowymi obecnymi w pożywieniu i tworzeniu z nimi słabo rozpuszczalnych mydeł, które nie ulegają trawieniu ani wchłanianiu i zostają po prostu wydalone. Wapń więc jest w stanie obniżyć kaloryczność spożywanych przez nas pokarmów, zwłaszcza tych zasobnych w tłuszcze.
Warto zapamiętać sobie informacje zamieszczone w treści tego artykułu, niewiele bowiem inwencji z naszej strony wymaga włączenie opisanych tutaj produktów do diety. Oczywiście w wypadku konwencjonalnej żywności szczególne znaczenie mają pewna systematyczność i konsekwencja.