Mandarynka cennym składnikiem zdrowej  diety

Wydawać by się mogło, że owoc ten dojrzewa specjalnie na święta, bo to właśnie przełom grudnia i stycznia jest okresem kiedy w sklepach spożywczych pojawiają się sporych rozmiarów stoiska z mandarynkami. Faktycznie, w tym czasie owoce te cieszą się wyjątkową popularnością i bardzo przystępną ceną. Czy jednak mandarynki stanowić mogą wartościowy element diety? W niniejszym artykule przedstawię wartość żywieniową tych sympatycznych i wartościowych owoców.

Mandarynki, podobnie jak inne owoce, składają się głównie z wody (87%) i cukru (11%). Wyróżniają się jednak dość wysoką zawartością witaminy C (około 30mg/100g), b1 (0,11mg/100g), a także potasu (ok. 200mg / 100g). Zawierają również pewne ilości magnezu i wapnia. Dzięki temu mandarynki korzystnie wpływają na naszą odporność oraz – pomimo kwaskowatego posmaku - działają zasadotwórczo. Przypominam, że większość spożywanych przez nas pokarmów ma potencjał zakwaszający, stąd też należy kłaść duży nacisk na odpowiednie spożycie produktów alkalizujących, takich jak właśnie mandarynki. Na uwagę też zasługuje obecność błonnika.

Jednak to nie witaminy i składniki mineralne czynią mandarynkę wyjątkowo wartościowym produktem żywnościowym, a zawarte w niej flawonoidy. Tangeretyna w badaniach naukowych przeprowadzanych na zwierzętach i hodowlach komórkowych okazała  się mieć wielokierunkowe przeciwrakowe działanie. Hamowała rozwój komórek nowotworowych i przyspieszała ich apoptozę (programowaną śmierć). Zanotowano także, że korzystnie wpływa na poziom cholesterolu. Podobny potencjał wykazuje także nobiletyna, która dodatkowo wspomagać może proces odchudzania przyspieszając spalanie tłuszczu oraz hamując jego odkładanie, a także zmniejszać ryzyko zawału - co wykazały badania naukowców z Robarts Research Institute.

Dodatkową zaletą mandarynek jest to, że są „mobilne”.  Można je praktycznie wszędzie ze sobą zabrać i zjeść w chwili ochoty na „coś słodkiego”. Owoce te stanowią zdrową alternatywę dla wszelkiego rodzaju cukierków, ciastek i innych słodkości. Są przy tym niskokaloryczne i wyjątkowo aromatyczne. Wybierając owoce w sklepie warto je dobrze obejrzeć i dodatkowo - powąchać. Te lepszej jakości pachną intensywnie i pozbawione są przebarwień. Warto wykorzystać „mandarynkowy sezon”, zwłaszcza, że owoce te sprawdzają się znakomicie nie tylko jako samodzielna przekąska, ale także jako dodatek do rozmaitych dań i potraw.

Study on the contents of flavonoids in Citrus reticulata 'Chachi' from various habitats and different collecting periods. Lin LWJiang LZheng GD.Nobiletin attenuates VLDL overproduction, dyslipidemia, and atherosclerosis in mice with diet-induced insulin resistance. Mulvihill EEAssini JMLee JKAllister EMSutherland BGKoppes JBSawyez CGEdwards JYTelford DECharbonneau ASt-Pierre PMarette AHuff MW.