Tartrazyna – kontrowersyjny dodatek do żywności

Ze stosowaniem tzw. „dodatków do żywności”, czyli substancji oznaczonych symbolem „E” wiąże się wiele obaw i kontrowersji. W praktyce bardzo często są one nieuzasadnione, niemniej w przypadku niektórych związków chemicznych tego typu istnieją podstawy by zachować daleko posuniętą ostrożność. Znakomitym przykładem jest tutaj tartrazyna. Co warto o niej wiedzieć?

Przeczytaj koniecznie:

Rakotwórcze składniki żywności

Czym są dodatki do żywności?

Oznaczone symbolem „E” dodatki do żywności (food additives), to substancje, które samodzielnie nie są produktami spożywczymi, których użycie w procesach: produkcji, przetwarzania, pakowania lub transportu pozwala nadać zawierającym je produktom jasno określone i pożądane właściwości. Dodaje się je z założenia tylko wtedy, gdy ich zastosowanie jest technologicznie konieczne i zarazem nie stwarza zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka. Tak przynajmniej nakazują obowiązujące przepisy. W praktyce jednak, z wieloma dodatkami do żywności wiążą się pewne kontrowersje.

Czym jest tartrazyna?

Tartrazyna oznaczana symbolem E102, to cytrynowożółty barwnik azowy używany głownie w przemyśle spożywczym do barwienia produktów żywnościowych. Polska nazwa tej substancji to żółcień spożywcza 5. Występuje w wielu artykułach, zwłaszcza w napojach (również tych alkoholowych), zupach instant, polewach, galaretkach, musztardach, produktach śniadaniowych, słodyczach i innych – np. suplementach i środkach specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla sportowców, takich jak odżywki białkowe.

Kontrowersje związane z tartrazyną

Tartrazyna, pomimo tego iż nie posiada właściwości kancerogennych, aterogennych i neurotoksycznych, jest mocno kontrowersyjną ze zdrowotnego punktu widzenia substancją. Został sklasyfikowana jako czynnik uwalniającym histaminę, stąd też na jej spożycie uważać winni alergicy (zwłaszcza astmatycy) i osoby z nietolerancją histaminy. Żółcień spożywcza 5 może nasilać objawy alergii różnego typu. W przypadku nietolerancji salicylanów tartrazyna także wzmaga nieprzyjemne objawy związane z występowaniem tej przypadłości. Barwnik ten szczególnie niebezpieczny jest w przypadku dzieci. W połączeniu z benzoesanami (oznaczanymi symbolami E210–215) może powodować problemy w nauce, a niektóre źródła informują o ryzyku wystąpienia syndromu ADHD.

Podsumowanie

Tartrazyna jest dodatkiem do żywności, z którego spożywaniem wiąże się wiele kontrowersji i możliwych działań niepożądanych. Warto więc zachować ostrożność względem produktów ją zawierających.