Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Jagody goji – cud natury czy kolejna wydmuszka?

Jagody goji – cud natury czy kolejna wydmuszka?

Tadeusz Sowiński

Istnieją podobno takie pokarmy, które nie tylko są nieporównywalnie bardziej wartościowe od wszystkich innych, ale też posiadają unikalne walory prozdrowotne. Do żywności tego typu zalicza się m.in. jagody goi. Na temat ich nietuzinkowych właściwości napisano już niezliczone ilości artykułów. Warto się jednak zastanowić, czy faktycznie owoce są tak „magiczne” jak się powszechnie sądzi.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Jagody goji – co to takiego?

Jagody goji (goi berry) to tak naprawdę nazwa handlowa owoców kolcowoju chińskiego (Lycium chinense), gatunku rośliny należącej – podobnie jak ziemniaki i pomidory - do rodziny psiankowatych. Kolcowój rośnie na wybranych obszarach Azji głównie w Chinach, a także Mongolii, Japonii, Korei i na Tajwanie. Jego owoce od dawna wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie dalekowschodniej jako środek wzmacniający kondycję psychofizyczną, poprawiający wzrok i chroniący wątrobę, a także - jako surowiec leczniczy. W tym miejscu jednak warto zwrócić uwagę na pewien ważny aspekt: jagodami goji , zgodnie z przyjętą nomenklaturą nazywa się również owoce rośliny blisko spokrewnionej z kolcowojem chińskim, zwanej kolcowojem pospolitym. Te owoce, niestety, nie nadają się zbytnio do konsumpcji, bo zawierają sporo solaniny i atropiny, czyli substancji toksycznych. Wspominam o tym gdyż w zasobach internetowych na polskich i zagranicznych stronach można znaleźć wzmianki o dziwnych objawach zatrucia po konsumpcji jagód goji. Jest to prawdopodobnie związane z tym, że mało uczciwy dystrybutor lub producent wprowadził do obrotu zamiast owoców kolcowoju chińskiego – owoce kolcowoju pospolitego lub przynajmniej zmieszał ze sobą jeden i drugi surowiec (owoce obu roślin są trudne do rozróżnienia zwłaszcza w stanie ususzonym).

Obiegowe teorie na temat jagód goji

Wiemy już, iż istnieje pewne (choć prawdopodobnie bardzo niewielkie) ryzyko, iż kupując jagody goji natrafimy na owoce niejadalne, zawierające substancje toksyczne, takie jak solanina i atropina. Załóżmy jednak, że możliwość pomyłki jest bliska zeru i skoncentrujmy się na wartościach odżywczych i walorach prozdrowotnych „prawdziwych” jagód goji, czyli owoców kolcowoju chińskiego.

Wpisując w oknie wyszukiwarki internetowej frazę „jagody goji” trafimy na ponad 300 000 pozycji, z których zdecydowana większość poświęcana jest wychwalaniu pod niebiosa wspomnianych owoców. Klikając w pierwsze z wyświetlonych pozycji znaleźć możemy m.in. następujące wzmianki:

„Są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę, osiągnięcia sportowe oraz tradycyjną medycynę na przestrzeni 21 wieku. Chińska literatura zielarska szczególnie podkreśla działanie jagód Lycium jako skutecznego środka w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek.”

„Długotrwałe stosowanie zapewnia wzmocnienie stawów, kości, wzmacnia system odpornościowy, wyszczupla, opóźnia procesy starzenia, poprawia również witalność, poprawia wzrok, zapewnia długowieczność.”

„Owoce jagód goji mają też działanie lecznicze w zakresie zaćmy, chorób oczu i alergii skórnych. Stanowią innowacyjne antidotum na raka i cukrzycę.”

„Fitochemikalia określane seskwiterpeny, oddziałują dobrze na serce i regulują ciśnienie krwi. Ta substancja chemiczna upora się z rakiem i zapobiega rozwojowi raka szyjki macicy.”

„Jagody Goji cieszyły się popularnością od wielu lat, także w zakresie leczenia seksualnej impotencji i nie dopuszczały do rozrostu prostaty u mężczyzn.”

Przy okazji możemy też natrafić na kilka legend dotyczących unikalnych właściwości jagód goji, które sugerują, jakoby osoby jedzące je regularnie zapewniały sobie długowieczność, dożywając wieku niekiedy i 500 lat. Dodajmy do tego jeszcze szerokie opisy przedstawiające wartość odżywczą jagód goji jako unikalną i niepowtarzalną, a przestaniemy się dziwić, dlaczego owoce cieszą się tak wysokim prestiżem, taką popularnością i... tak wysoką ceną.

Co tak naprawdę siedzi w jagodach goji?

Jagody goji faktycznie charakteryzują się wysoką zawartością cennych dla nas składników. Dostarczają sporych dawek witaminy B2, C, prowitaminy A, cynku, selenu, potasu i błonnika, a także beta-karotenu, likopenu, zeaksantyny, luteiny, kryptoksantyny, tyle, że zawartość tych składników nie koniecznie jest wyższa niż w innych owocach, takich jak choćby maliny, truskawki czy czarne porzeczki (w przeliczeniu na tę samą gramaturę świeżych owoców). Tak więc, przekonanie, że zajadanie się jagodami goji pozwala lepiej odżywić organizm niż zajadanie się czarnymi borówkami nie ma żadnego uzasadnienia, poza – marketingowym.



W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie

1 / 2 Następna strona