Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Historia przypraw

Historia przypraw

PoTreningu

Przyprawy goszczą w naszej kuchni od tysięcy lat. Informacje na ich temat znaleziono już w pradawnych tekstach wedyjskich czy choćby – w Starym Testamencie. W dawnych czasach były na tyle cenne, że często stanowiły one walutę w rozmaitych transakcjach handlowych, a także pełniły rolę okupu czy cel dalekich wypraw i podbojów. Upodobanie ludzi do przypraw, często omijanych i traktowanych wręcz jako trucizny przez rozmaite zwierzęta, nie jest do końca wyjaśnione.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Niektóre teorie głoszą, że przyprawy cenione były nie tylko ze względu na specyficzne walory smakowe, ale z powodu swoich „konserwujących” i antybakteryjnych właściwości. Czosnek i cebula, a także goździki, tymianek i oregano zawierają substancje zabójcze dla rozmaitych bakterii i grzybów. Pieprz czarny jest źródłem licznych przeciwutleniaczy, które hamują proces psucia się żywności (przebiegającej na skutek procesu zwanego utlenianiem). Dodatkowo pieprz – co wykorzystywane jest współcześnie przez producentów suplementów – może usprawniać trawienie i poprawiać wchłanianie rozmaitych substancji znajdujących się w żywności.

Za teorią, zgodnie z którą popularność przypraw w naszej kuchni związana jest z ich antybakteryjnym i przedłużającym trwałość żywności potencjałem, przemawia między innymi fakt, iż w krajach o chłodniejszym klimacie (takich jak np. Finlandia), gdzie panujący klimat pełnił rolę ‘”lodówki”, przypraw praktycznie się nie używa. W rejonach gorących (Indie, Iran, Grecja), gdzie temperatura sprzyja namnażaniu się drobnoustrojów i psuciu się żywności, przypraw używa się w bardzo dużych ilościach i w rozmaitych kombinacjach. Możliwe też, że popularność przypraw wynika z faktu, że zależność pomiędzy ich spożyciem – a stanem naszego zdrowia była łatwo dostrzegalna.

Dziś wiemy, że ziołowe przyprawy są źródłem rozmaitych związków, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Ich obecność w naszej diecie, w czasach nowoczesnych metod utrwalania żywności ma więc nadal znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia. Przyprawy stanowią skondensowane źródło przeciwutleniaczy, a „moc” niektórych jest na tyle silna, że prowadzone są intensywne badania nad możliwością zastosowania ich w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Jak więc widać historia jak i celowość stosowania przypraw niekoniecznie związane są z ich wpływem na smakowitość potraw…



W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie