Nabiał i estrogeny

Z konsumpcją nabiału, a zwłaszcza mleka krowiego wiąże się wiele kontrowersji. Z jednej strony, sporo mówi się o tym, że produkty mleczne stanowią znakomite źródło wapnia, pełnowartościowego białka i wielu witamin, a z drugiej wskazuje na problemu z tolerancją zawartych w nich składników takich jak laktoza, czy też właśnie – niektóre frakcje białkowe. W niniejszym artykule postaram się spojrzeć na nabiał pod trochę innym kątem poruszając kwestię wpływu konsumpcji mleka i jego przetworów na gospodarkę hormonalną.

Przeczytaj koniecznie:

Naturalne „blokery estrogenu” zawarte w owocach i warzywach

Wartość odżywcza i inne walory produktów mlecznych

Przetwory mleczne, a przynajmniej pewna ich część bez wątpienia należą do produktów zasobnych w składniki odżywcze. Sery podpuszczkowe przykładowo są znakomitym źródłem wapnia, białka, witaminy A i tłuszczu zasobnego w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT) oraz - w sprzężone dieny kwasu linolowego znane powszechnie jako CLA. Jogurty i kefiry natomiast dostarczają pewnych ilości żywych kultur bakteryjnych i produktów ich aktywności, które mogą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie.

Warto też wiedzieć, że mleko w badaniach naukowych okazało się być znakomitym napojem potreningowym, który nie tylko dobrze uzupełnia straty płynów i elektrolitów (porównywalnie do rynkowych napojów izotonicznych), ale także wywołuje pożądaną odpowiedź anaboliczną organizmu. Tak więc, jak widać, nabiał ma pewne zalety, o których warto pamiętać. Niestety nabiał ma też pewne wady. Jakie?

Ciemna strona mleka

Większość produktów mlecznych jest przede wszystkim obfitym źródłem laktozy. Z tolerancją tego cukru część naszej populacji ma pewne problemy, które objawiają się zaburzeniami jelitowymi. Białka mleczne są też dość alergenne. Ponadto istnieją przesłanki by uważać, że konsumpcja nabiału szkodzi osobom z chorobami autoimmunologicznymi takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Hashimoto czy łuszczyca. Podobnie też, ze względu na właściwości insulinogenne oraz obecność czynników zrostowych mleko i jego przetwory szkodzić mogą osobom dotkniętym trądzikiem (tutaj eliminacja nabiału i produktów wysokoglikemicznych może nieść za sobą dość szybko zauważalne korzyści). Dodajmy jeszcze, iż znaczna część produktów mlecznych jest intensywnie dosładzana, co czyni je po prostu „wyrobami cukierniczymi”. Jak wpływa konsumpcja słodyczy na zdrowie i sylwetkę – nikogo chyba uświadamiać nie trzeba.

Mleko a estrogeny

Oprócz wymienionych przed chwilą wad i zalet, produkty mleczne posiadają jeszcze jedną ciekawą właściwość, otóż są dość obfitym źródłem związków hormonów takich jak estrogeny (siarczan estronu) i progesteron. Fakt ten bywa często pomijany przy omawianiu fizjologicznych skutków picia mleka, a szkoda, bo zawarte w nim hormony mogą wpływać na nasz organizm, co zostało potwierdzone w badaniach.

Zespól naukowców z Uniwersytetu Yamanashi, któremu przewodniczył dr Maruyama przeprowadził eksperyment, w którym wzięło udział: siedmiu dorosłych mężczyzn, sześcioro dzieci w fazie intensywnego wzrostu oraz pięć dorosłych kobiet. W przypadku panów i dzieci pobrano próbki moczu godzinie przed spożyciem (600ml) mleka i czterokrotnie po jego wypiciu. Dodatkowo u mężczyzn pobrano też krew przed konsumpcją i następnie 15, 30, 45, 60, 90 i 120 min po przyjęciu mleka. U kobiet zastosowano inny protokół, który polega na wpijaniu 500ml mleka przed snem przez 21 dni cyklu menstruacyjnego począwszy od pierwszego dni miesiączki. Oceniano wpływ na przebieg cyklu przy czym markerem był moment wystąpienia owulacji.