Wszystko co wiesz o indeksie glikemicznym jest nieprawdą!

Indeks glikemiczny jest jednym z najpopularniejszych wskaźników używanych w odniesieniu do produktów spożywczych. Niestety w codziennych realiach często bywa przeceniany bądź też – interpretowany w niewłaściwy sposób, co prowadzi do wielu nieporozumień. W niniejszym opracowaniu przybliżę kilka mało znanych faktów na temat tego wskaźnika, które powinny pozwolić lepiej zrozumieć jego istotę i zastosowanie w praktyce.

Przeczytaj koniecznie:

Indeks sytości - ciekawostka z Tv SFD

 

Inny IG dla śniadania, a inny dla kolacji

Wskaźnik IG w ujęciu praktycznym może być być zupełnie rozbieżny w przypadku dokładnie tego samego produktu żywnościowego, zależnie od pory jego spożycia. Mówiąc wprost, czekolada będzie mieć inny indeks glikemiczny gdy zostanie zjedzona rano na czczo,a inny jeśli zostanie spożyta po obiedzie lub na kolację. Powyższą zależność w swoich badaniach wykazała dr Brand-Miller. Odpowiedź glikemiczna po kolejnych posiłkach może niekiedy się sumować. Jest to kolejny, często pomijany aspekt dotyczący indeksu glikemicznego.

Istnieje sposób by obliczyć IG całego posiłku

Jak łatwo się domyślić, z racji tego, że zazwyczaj nasze posiłki składają się z więcej niż z jednego pokarmu, ustalanie wartości ich indeksu glikemicznego może być problematyczne. Osoby zainteresowane prowadzeniem takich rachunków powinny wiedzieć, że został opracowany specjalny wzór matematyczny dzięki któremu można tego dokonać. Oto on:

IG posiłku = {[IG produktu A x zawartość węglowodanów strawnych w produkcie A] + (IG produktu B x zawartość węglowodanów strawnych w produkcie B) + ...} / węglowodany strawne w posiłku.

IG się zmienia gdy łączymy pokarmy węglowodanowe z białkowymi

Przedstawiony powyżej wzór ma pewne ograniczenia. W praktyce rozbieżność uzyskanego wyniku może sięgać 50%. Jak to możliwe? Powodów jest wiele. Jednym z najważniejszych jest to, iż niektóre składniki pokarmowe wpływają na odpowiedź glukozową organizmu. Przykładowo łącząc produkty węglowodanowe z białkowymi możemy sprawić, iż odpowiedź glukozowa ulegnie zmniejszeniu, a insulinowa – wzmocnieniu.

Aktywność fizyczna zmienia IG produktów

W 2007 roku ukazała się publikacja w której grupa naukowców pod kierownictwem dr Mettler wykazała, że IG owsianki w przypadku osób aktywnych fizycznie jest istotnie niższe niż w IG tego samego posiłku zjedzonego w tej samej dawce przez osoby prowadzę siedzący tryb. W pierwszym wypadku IG śniadania wynosiło 57 jednostek a w drugim - 80 jednostek. Różnica więc okazała się bardzo znacząca. Tak więc można powiedzieć, że aktywność fizyczna zmienia IG spożywanej żywności. Prawdopodobnie jest to związane z wpływem wysiłku na wrażliwość insulinową.

IG nie wpływa istotnie na proces utraty tkanki tłuszczowej, uczucie głodu i pobór energii z jedzeniem

Chociaż osobom odchudzającym się zazwyczaj polecane są produkty o niskim indeksie glikemicznym, to tak naprawdę, wiara w to, iż IG ma istotny wpływ na tempo odchudzania i kontrolę łaknienia jest trochę na wyrost biorąc pod uwagę wyniki badań. Do takich wniosków doszedł m.in. duński naukowiec, dr Raben z The Royal Veterinary and Agricultural University, który dokonał przeglądu ponad 50 wyników badań nad wpływem indeksu glikemicznego na wspomniane powyżej parametry stwierdził, że nie ma podstaw by uznawać, że IG ma w tym kontekście istotne znaczenie.