Ogórek jakiego nie znacie

Ogórki to bardzo popularne warzywa, wchodzą w skład sałatek i surówek, szczególnie dużym powodzeniem cieszą się w sezonie wiosenno-letnim. Doceniane są ze względu na walory smakowe, często jednak traktowane bywają jako zupełnie bezwartościowe pod względem odżywczym. Jak się okazuje prawda wygląda nieco inaczej.

Przeczytaj koniecznie:

Czy to prawda, że nie można łączyć ogórka z pomidorem?

Wartość odżywcza i walory kulinarne

Ogórek to powszechnie uprawiane warzywo, również w przydomowych ogródkach, należące do rodziny  dyniowatych i pochodzące z Indii. Ogórek jest bardzo niskokaloryczny, posiada orzeźwiający i lekko gorzkawy smak a jego konsumpcji towarzyszy lekkie chrupanie. Stanowią źródło niewielkich ilości witaminy K, potasu, witaminy C, magnezu, manganu, zawierają także błonnik oraz beta-karoten oraz wapń (w pestkach). Co istotne, w ogórkach znajdziemy także inne związki, które posiadają niewątpliwie korzystny wpływ na zdrowie, takie jak choćby kukurbicyna czy lignany. Pośród korzyści wynikających ze spożycia tych warzyw wymienia się:

Nawadniają organizm

Szczególnie w okresie letnim można docenić orzeźwiający smak ogórków, uwzględniając je w codziennym menu w postaci dodatku do lekkich sałatek czy owocowo-warzywnych koktajli. Warzywa te, składają się w 95% z wody, pomagają zatem w smaczny sposób ugasić pragnienie i uzupełniać płyny.

Posiadają właściwości antyoksydacyjne

W ogórkach wyróżnić można przynajmniej kilka związków posiadających właściwości przeciwutleniające, takich jak witamina C, beta karoten, mangan, flawonoidy, triterpeny i flawonoidy. Co ciekawe właściwości wyciągów ze świeżego ogórka doceniane są również ze względów kosmetycznych – badania naukowe wskazują na ich korzystny wpływ na kondycję skóry. Warto również podkreślić, iż wyżej wymienione związki pomagają niwelować stany zapalne organizmu, co posiada duże znaczenie dla kondycji układu odpornościowego i profilaktyki wielu chorób przewlekłych. Szczególne znaczenie może mieć kukurbitacyny –nadające ogórkom lekko gorzkawy smak, budzący spore zainteresowanie pośród naukowców ze względu na potencjalnie szerokie korzyści zdrowotne.

Profilaktyka chorób nowotworowych

W ogórkach wyróżnia się dwa związki posiadające pożądane działanie względem procesów nowotworzenia, a mianowicie lignany oraz kukurbitacyny. Te ostanie wzbudziły spore zainteresowanie pośród koncernów farmaceutycznych, ze względu iż jego obecność może hamować namnażanie się komórek nowotworowych. Wykazano również, że kukurbitacyna może wywoływać apoptozę (tzw. samobójczą śmierć) trzustkowych komórek rakowych. Z kolei jeżeli chodzi o lignany, to specjaliści wykazali, że mogą one hamować rozwój zmian nowotworowych związanych z estrogenami, np. rak jajnika, piersi, prostaty. Badania obserwacyjne, potwierdzają że niewielka obecność lignanów w diecie może być skorelowana z wyższym ryzykiem występowania wyżej wymienionych nowotworów.

Podsumowanie

Ogórek to nie tylko smaczne i orzeźwiające warzywo. Z jego spożywaniem wiązać się może wiele korzyści zdrowotnych, dlatego zdecydowanie warto umieścić je w codziennym jadłospisie.