Zwiększający się obwód pasa – na to warto zwrócić uwagę

Sukcesywne zwiększanie obwodu pasa to sygnał, iż skład ciała ulega wyraźnemu pogorszeniu, na skutek gromadzenia zbędnej tkanki tłuszczowej. Przyczyny tego stanu są dla wielu osób oczywiste – nadmiar kalorii w stosunku do zapotrzebowania. Jednakże, jak pokazuje doświadczenie, podejmowane na własną rękę działania, w postaci ograniczenia ilości spożywanego jedzenia nie przynosi poprawy. Co warto wiedzieć na temat zwiększającego się obwodu pasa i jak w prosty sposób nie tylko zahamować tempo przyrostu, ale również odzyskać swój dawny wymiar?

Przeczytaj koniecznie:

Masa i obwód pasa. Nowatorska koncepcja budowania czystej masy mięśniowej

Obwód pasa a nawyki żywieniowe i aspekty psychologiczne

Niekontrolowane przybieranie na wadze można sprowadzić wyłącznie do spożywania nadmiernych ilości jedzenia. Brak umiejętności nadzorowania jakości i ilości spożywanego jedzenia może mieć różnorodne podłoże. Czasem wynika z lenistwa, czasem z problemów natury psychologicznej, takich jak nieumiejętność radzenia sobie ze stresem czy emocjami. Generalnie specjaliści wskazują, iż do regularnego zwiększania obwodu pasa przyczynia się praktyka polegająca na spożywaniu jedzenia w sytuacjach kiedy nie odczuwamy głodu, a także bazowanie na mocno przetworzonej żywności. Warto wiedzieć, iż produkty zasobne w rafinowane cukry, oczyszczoną mąkę, deficytowe przy tym w wartościowe składniki zamiast zaspokajać apetyt, dodatkowo go rozbudzają. Dodatkowo wszelkie żywieniowe „śmieci” konsumowane regularnie sprawiają, iż uzależniamy się od nich.

Dlaczego obwód pasa ma znaczenie?

Zazwyczaj tkankę tłuszczową gromadzącą się w okolicach talii zwykliśmy rozpatrywać wyłącznie w kontekście problemu estetycznego. Nic w tym dziwnego, gdyż odstające brzuchy i tzw. boczki nie dodają sylwetce uroku, co widać wyraźnie podczas plażowania. Nie należy jednak zapominać, że zwiększający obwód pasa wskazuje na problemy zdrowotne, np. postępującą insulinooporność, zaburzenia w obrębie gospodarki lipidowej. Co ciekawe, specjaliści wskazują, że wraz ze wzrostem obwodu pasa rośnie ryzyko występowania wybranych chorób, np. serca, cukrzycy, a także nowotworów (np. raka piersi u kobiet w wieku pomenopauzalnym).

Jak sobie pomóc?

Przede wszystkim warto zdać sobie sprawę, iż działając w sposób nieprzemyślany można doprowadzić do pogorszenia problemu. Najlepszym rozwiązaniem będzie dokonanie porządków w codziennym jadłospisie – usunięcie żywieniowych śmieci i zastąpienie ich wartościowymi produktami żywnościowymi. Pamiętać należy o tym, iż dotychczasowy sposób odżywiania i tryb życia były niedopasowane do możliwości i potrzeb naszego organizmu, stąd też wymagają skorygowania – bez żalu i skrajnie smutnych emocji. Jedynie trwała zmiana nawyków żywieniowych i trybu życia może przynieść trwałe rozwiązanie problemu. Dodatkowo warto pracować nad samokontrolą, doskonalić i rozwijać techniki zarządzania stresem i dbać o regularną aktywność fizyczną.

Jakie są najczęściej popełniane błędy?

Większość błędów związanych z dietą redukcyjną wynika z chęci uzyskania jak największych rezultatów w jak najkrótszym czasie. Stąd też pojawiają się drakońskie głodówki, wymyślne diety i „magiczne” suplementy. Do innych ważnych kwestii utrudniających osiągnięcie zaplanowanych rezultatów należą:

  • brak konsekwencji i sezonowość wprowadzanych zmian,
  • sposób odżywiania niedopasowany do potrzeb danego organizmu (np. zbyt niskokaloryczny, opierający się na mało sycących i niesmacznych potrawach)
  • niechęć do aktywności fizycznej

Podsumowanie

Najczęstszą przyczyną sukcesywnego powiększania obwodu pasa jest jedzenie niezależnie od pojawiającego się uczucia głodu oraz sięganie po przetworzoną żywność, która wyzwala ochotę na spożywanie coraz większych ilości kiepskiej jakości jedzenia. Sposób na poradzenie sobie z tym procederem jest jeden – trwała zmiana nawyków żywieniowych i regularna aktywność fizyczna.