Dlaczego warto być smakoszem?

Czerpanie przyjemności z jedzenia a także chęć do próbowania nowych potraw i produktów żywnościowych może wiązać się z istotnymi korzyściami, na co wskazują opracowania naukowców. Jak wiadomo jedzenie może być źródłem wyjątkowo przyjemnych doznań, których nie warto sobie odmawiać. Na co jednak należy zwrócić szczególną uwagę przy komponowaniu jadłospisu dla osoby będącej prawdziwym smakoszem, by nie ryzykować problemów z estetyką sylwetki i zdrowiem?

Przeczytaj koniecznie:

Niecodzienne połączenia, czyli w poszukiwaniu nowych doznań smakowych

Czy faktycznie jesteś smakoszem?

Smakosz w obiegowym znaczeniu kojarzy się z osobą, która przede wszystkim posiada skłonność do spożywania nadmiarowych ilości jedzenia i charakteryzuje się dość sporym apetytem. Często smakoszami, niesłusznie zresztą, nazywane bywają osoby, które mają problem z okiełznaniem swojego łaknienia i dość często konsumują pokarmy (często niskojakościowe) aż do pojawienia się oznak przejedzenia. Tymczasem smakoszem jest ktoś, kto potrafi docenić smakowitość potraw, jest otwarty na nowe doznania sensoryczne oraz eksperymenty kulinarne. W praktyce są to jednostki o tzw. wysmakowanych podniebieniach, doceniające niuanse smakowe a także niezadowalające się „czymkolwiek” do zjedzenia. Smakoszem nie jest ktoś kto uwielbia jeść – jest to osoba zwracająca szczególną uwagę na zestawienia poszczególnych pokarmów pod względem odczuwanych doznań sensorycznych, ale również na jakość spożywanych potraw. Smakosze raczej nie delektują się pizzą z sieciowej knajpki typu fast food.

Smakosze w badaniach naukowych

Opracowanie naukowe opublikowane niedawno w czasopiśmie Obesity wskazuje na istotne korzyści zdrowotne wynikające ze skłonności do wypróbowywania coraz to nowych potraw i posiłków oraz delektowania się nimi. Osoby, w których menu pojawiają się niecodzienne dania – na skutek przeprowadzanych kulinarnych eksperymentów, charakteryzują się lepszym zdrowiem i bardziej estetyczną sylwetką (o niższym udziale tkanki tłuszczowej) od osób stroniących od żywieniowych eksperymentów. W opracowaniu zwrócono również uwagę na inne ciekawe aspekty. A mianowicie smakosze często są bardziej aktywni fizycznie, a także prowadzą stosunkowo bogate życie towarzyskie, co związane jest z częstym zapraszaniem znajomych do degustacji posiłków i wspólnym celebrowaniem nowych smaków. Co ciekawe, niecodzienne upodobania kulinarne mogą stanowić ciekawą alternatywę dla typowych diet odchudzających, których reżim i monotonia są dla wielu ludzi często po prostu nie do udźwignięcia i kończą się efektem jo-jo.

Na co warto zwrócić uwagę?

Komponując menu dla smakosza, ukierunkowane na osiągnięcie konkretnego celu warto zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów.

  • warto trzymać się określonej liczby posiłków, bycie smakoszem nie wiąże się z niczym nieograniczoną całodzienną konsumpcją;
  • zwracać uwagę na jakość spożywanych pokarmów i napoi;
  • akt, iż jesteś uzależniony od rafinowanych cukrów, białej mąki i kiepskiej jakości tłuszczu oraz potraw smażonych nie czyni z ciebie smakosza, wskazuje raczej na niezdrowy stosunek do jedzenia;
  • poszukuj inspiracji nie tylko w restauracjach, również w Internecie oraz blogach kulinarnych, staraj się jednak „uzdrawiać” receptury;
  • przywiązuj należytą uwagę do aktu spożywania posiłku- pamiętaj, że je się również oczami (i nosem oraz uszami), zwróć uwagę na warunki w jakich jesz (zawalona brudnymi naczyniami kuchnia może negatywnie wpłynąć na doznania smakowe). Staraj się również jeść bez pośpiechu, starannie przeżuwając kęsy.

Podsumowanie

Bycie smakoszem, które wiąże się z poszukiwaniem nowych smaków i eksperymentowaniem z jedzeniem może wiązać się z istotnymi korzyściami zdrowotnymi. Może mieć również duży wpływ na utrzymanie dobrej kondycji zdrowotnej i estetycznej sylwetki.