Gdy z obiadu zostanie mięso...

Podczas przygotowywania posiłków, zdarza się bardzo często, iż pozostają nam resztki jedzenia, w tym mięsa, które jak wiadomo najtańszym produktem żywnościowym nie jest. Odruchowo, skrawki „pakujemy” do lodówki, aby później się zastanowić co z nimi zrobić. Często jednak owe pozostałości, zapomniane po pewnym czasie lądują po prostu w koszu. Jak „wyczarować” drugie życie dla mięsnych „resztek”, a tym samym zaoszczędzić trochę pieniędzy?

Przeczytaj koniecznie:

Jak przechowywać owoce i warzywa by wydłużyć ich zdatność do spożycia

Wbrew pozorom, „zarządzanie” lodówkowymi resztkami nie jest rzeczą trudną, trzeba jednak wziąć pod uwagę kilka prostych aspektów. Często krojąc czy oddzielając precyzyjnie gramaturę do posiłków głównych, resztki odkładamy do lodówki i o nich zapominamy bądź też nawet nie chcemy pamiętać. Owe „resztki” traktowane bywają często niesłusznie jako towar drugiej kategorii – wolimy kupić nowe mięso, niż jeść to co zostało z poprzedniego posiłku. Druga sprawa, to to że warto zachować ostrożność, jeżeli nie mamy pewności, jak długo owe pozostałości mięsa w lodówce zalegają. Należy zwrócić uwagę na kolor i zapach, dyskwalifikując produkt w przypadku choćby cienia wątpliwości – nie ma co ryzykować problemami jelitowo-żołądkowymi. A jeśli już przekonamy się do resztek i będziemy pamiętać o tym, iż znajdują się w lodówce, cóż można z nich przygotować?

Pasty do pieczywa

Nadają się do ich przygotowania wszelkie rodzaje mięsa, a także podroby. Można je mieszać ze sobą w dowolnych proporcjach, uwzględniając rozmaite, najbardziej ulubione dodatki. Mięso wystarczy ugotować (bądź upiec lub grillować) a następnie zmiksować z dodatkiem ulubionych warzyw, grzybów oraz przypraw – w tym świeżych i suszonych ziół. Tak przygotowaną pastę można posmarować pieczywo – najlepiej razowe, uwzględniając dodatkowe warzywa czy kiełki i przygotować smaczny posiłek.

Wariacje na temat mięsa mielonego

O ile trudno wymyślić jakieś sensowne i proste do przygotowania danie z różnych niewielkich kawałków mięsa, o tyle sprawa się uprości jeżeli je zmielimy. Zmielone mięso, posiada te ciekawą właściwość, iż można z jego udziałem przygotować niemal niezliczoną ilość potraw – niezależnie czy będzie to mięso wieprzowe, wołowe czy też drobiowe (lub mieszanka tych mięs). W prosty sposób można przyrządzić sos do spaghetti z dodatkiem przetartych pomidorów, domowe burgery czy po prostu kotlety mielone lub klopsy. Uwzględnić można oczywiście rozmaite dodatki, choćby w postaci pieczarek, warzyw i świeżych ziół oraz ulubionych przypraw.

Sałatki

Kawałki mięsa pozostałe z przygotowywania posiłku głównego, wykorzystać można jako dodatek do sałatek. Mięso wystarczy przyprawić, następnie upiec (bądź też grillować lub gotować). Jeżeli chodzi o warzywa, to szczególnie w sezonie letnim nie powinno być to problemem. Do dyspozycji posiadamy niezliczoną ilość odmian sałaty, pomidorów, także ogórki, papryki, etc. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby uwzględnić także dodatki w postaci gotowanych jaj, wędzonych ryb czy też serów, orzechów, etc. Sałatki to danie, które można przygotować na wiele różnorodnych i smacznych sposobów, wykazać się przy tym warto choć minimalną kreatywnością. A uwzględnione różne rodzaje mięs, które pozostały z innych posiłków dodatkowo wzbogacą smak tego dania.

Podsumowanie

Zdrowe gotowanie i przygotowywanie wartościowych posiłków, nie wyklucza możliwości wykorzystywania „resztek” z pozostałych posiłków. Nie dość, że jest to prosty sposób na zminimalizowanie wydatków na żywność (szczególnie zakup mięsa wiąże się ze sporymi wydatkami), to dzięki umiejętności praktycznego wykorzystywania resztek można przygotować unikalne i wyjątkowo smaczne potrawy.