Kolacja dla leniwych – praktyczne wskazówki

Kolacja jest w przygotowaniu kłopotliwym posiłkiem dla wielu osób. Raz, że wypada jako ostatni posiłek, nierzadko potreningowy i brakuje czasem chęci i energii na jej przygotowanie, a dwa, że często spożywana bywa z wyrzutami sumienia – choćby dlatego, że po godzinie 18.00 i w ilościach większych niż symboliczne. Jak przygotować kolację, w sposób szybki i nieskomplikowany, nie ryzykując przy tym problemów z estetyką sylwetki i niepotrzebnego poczucia winy?

Przeczytaj koniecznie:

Kolacja: jeść czy nie jeść?

Kolacja - co warto wziąć pod uwagę?

Jedzenie w godzinach wieczornych nierzadko wzbudza kontrowersje i obawy. Istnieje obiegowe przekonanie, iż jest to posiłek wysokiego ryzyka, nieumiejętnie zaplanowany i nieprzemyślany z dużym prawdopodobieństwem doprowadzi do powstania niechcianej tkanki tłuszczowej. Tymczasem zasada ta może odnosić się również do śniadania i obiadu – niewłaściwe ich zbilansowanie pod względem kalorycznym i odżywczym może przyczynić się do problemów z estetyką sylwetki. Planując ostatni posiłek warto wziąć pod uwagę następujące czynniki:

  • godzina posiłku dopasowana winna być do godziny udania się na odpoczynek nocny, odstęp powinien wynosić około 2-3 h. Jedzenie do 18. to tylko irracjonalny wymysł, którego zdecydowanie nie powinno się traktować jako uniwersalnej reguły postępowania;
  • kolacja, podobnie jak pozostałe posiłki powinna dopasowana być do założeń jadłospisu, uwzględniać indywidualne preferencje pokarmowe i zapotrzebowanie na składniki odżywcze, powinna również uwzględniać możliwości czasowe danej jednostki.

Nie mam czasu ani siły na wieczorne gotowanie, co zrobić?

Wielu osobom wydaje się, że aby posiłek był zdrowy to musi opierać się na skomplikowanych recepturach czy zawierać w składzie egzotyczne, trudno dostępne i kosztowne składniki. Tradycyjne kanapki już dawno odeszły do lamusa jako niemodne, ustępując miejsca wykwintnym sałatkom, kosztownym mięsom czy daniom z dodatkiem quinoa, nasion chia czy jagód Goji. Podobne trendy obserwuje się również względem komponowania śniadań, obiadów czy podwieczorków. Wracając jednak do tematu głównego, co można zrobić, aby przygotować kolację w sposób szybki i niekłopotliwy?

zjedz drugi obiad – przygotowanie podwójnego obiadu, stanowi świetne rozwiązanie dla osób, których wieczorne gotowanie napawa nie lada lękiem. Pomaga w sposób istotny zaoszczędzić czas, wymaga jedynie podgrzania. Innym wariantem tego rozwiązania, jest przygotowanie składników do kolacji w trakcie gotowania obiadu – i tak mięso można wykorzystać do przyrządzenia kanapek (z razowego pieczywa) czy szybkiej sałatki.

wybieraj szybkie potrawy – gdy brakuje chęci i czasu na wieczorne kucharzenie, decyduj się na potrawy nie wymagające specjalnej obróbki termicznej (lub minimalnej), bazuj też na gotowych produktach żywnościowych – oczywiście takich, które charakteryzują się niskim stopniem przetworzenia. W takich sytuacjach sprawdza się nabiał – można przy jego udziale wyczarować szybki koktajl, sałatkę z warzywami, smaczny deser z ryżem czy pełnoziarnistym makaronem (którego więcej przygotować można w trakcie gotowania obiadu). Wdzięcznym i nie wymagającym specjalnie skomplikowanych zabiegów produktem żywnościowym są jaja – jajecznica czy omlet na kolację to również szybki, smaczny i warty uwagi pomysł.

Podsumowanie

Na przygotowanie kolacji, po całym dniu pracy i rozmaitych obowiązków często brakuje nam chęci i siły. Nie każdy posiada komfortową sytuację w postaci czekającego w domu z wartościowym posiłkiem partnera/partnerki, co czasem doprowadza do nieplanowanych żywieniowych skoków w bok. Tymczasem przygotowanie kolacji nie musi być czaso- i pracochłonne. Wymaga jednak pewnej organizacji i odrobiny zaangażowania.