Dieta a wrażliwość na ból

Autorzy jednego z niedawno opublikowanych badań, sugerują iż istnieje kolejny nowy powód, dla którego warto zainteresować się zawartością talerza i przywiązywać większą uwagę do jakości i ilości spożywanego jedzenia – chodzi mianowicie o wrażliwość na ból.

Przeczytaj koniecznie:

Kilka ciekawostek na temat bólu głowy

O zdrowym odżywianiu zwykliśmy myśleć zazwyczaj w kontekście pracy nad estetyką sylwetki oraz pod kątem profilaktyki czy też leczenia wielu chorób. Często podkreśla się również wartość właściwie zbilansowanego jadłospisu dla utrzymania kondycji psychicznej i samopoczucia w dobrej formie. Prawidłowo zbilansowana dieta oraz znormalizowana masa oraz skład ciała są niezwykle istotne dla zdrowia całego organizmu – zarówno ciała jak i duszy. Wyniki ostatnio opublikowanych badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców z Ohio State University Columbus, wskazują na inną ciekawą zależność, dotyczącą wrażliwości na odczuwanie bólu.

Skład ciała a wrażliwość na ból

Naukowcy sugerują, iż pomiędzy sposobem odżywania, prowadzonym trybem życia i wrażliwością na ból istnieje wyraźna zależność. Okazuje się bowiem, iż osoby posiadające spory udział tkanki tłuszczowej (mówimy o nadwadze i otyłości) posiadają znacznie niższy próg bólu (są bardziej wrażliwe na działanie bodźców bólowych), w porównaniu do osobników posiadających znormalizowany skład ciała. Warto podkreślić, iż w badaniu wykluczono występowanie ochotników chorujących na bolesne dolegliwości, np. zapalenie stawów.

Jak dieta może wpływać na wrażliwość na ból?

Specjaliści wskazują, iż dieta zasobna w składniki mineralne, witaminy, związki fenolowe i inne ważne dla funkcjonowanie organizmu substancje w sposób istotny ogranicza przebieg procesów zapalnych w organizmie. Z kolej osoby zawierające spory udział tkanki tłuszczowej, charakteryzują się wzmożonym przebiegiem procesów zapalnych – na co wskazuje szereg markerów, choćby poziom cytokin prozapalnych. Przypuszcza się, iż nasilenie procesów inflamacyjnych w obrębie ustroju, stanowi zasadniczą przyczynę powstawania większej wrażliwości na ból.

Jak poprawić swój jadłospis?

Mając na uwadze wszechstronne korzyści związane ze zmianą nawyków żywieniowych, warto rozważyć wprowadzenie modyfikacji do menu – w przypadku, gdy nie jest ono dopasowane do potrzeb i możliwości naszego organizmu. Przede wszystkim skoncentrować się należy na jakości spożywanej żywności, uwzględnić przyjazne dla zdrowia i sylwetki metody obróbki termicznej pokarmów. W kontekście zapobiegania rozwoju przewlekłych stanów zapalnych warto zadbać o zbilansowane spożycie kwasów tłuszczowych omega 3 – zazwyczaj jest ich w diecie zbyt mało w stosunku do omega 6. Pomocna okazać się regularna konsumpcja tłustych ryb morskich, oraz ograniczenie spożycia pokarmowych źródeł omega-6 (np. oleju słonecznikowego, sojowego, nasion słonecznika, etc.). Inna ważna kwestia to spożycie świeżych warzyw i owoców, będących źródeł naturalnych przeciwutleniaczy, witamin i składników mineralnych – obserwacje pokazują, iż statystyczny Polak spożywa ich za mało.

Podsumowanie

Sposób odżywiania oraz masa i skład ciała mogą wpływać na wrażliwość na ból. Jest to kolejny dobry powód do zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze.