Czy można „zakwasić się” dietą?

Pojęcie „zakwaszenie organizmu” używane bywa zarówno w ujęciu obiegowym, jak i w literaturze fachowej. Często „zakwaszenie” przedstawiane bywa jako skutek nieprawidłowej diety. Problem polega na tym, że zwłaszcza w odniesieniu do skutków nieprawidłowego doboru pokarmów termin ten nie jest precyzyjnie definiowany. Stąd też wiele osób tłumaczy go sobie intuicyjnie. Dodatkowo sprawę komplikuje fakt, iż coraz częściej można spotkać się ze stwierdzeniem, że tak naprawdę zakwaszenie organizmu jest nieosiągalne przy udziale praktyk żywieniowych. Warto więc przybliżyć istotę tego zjawiska i spróbować odpowiedzieć na pytanie: czy można „zakwasić się” dietą?

Przeczytaj koniecznie:

Owoce i warzywa a zakwaszenie organizmu


Kto powinien uważać?

Przewlekłą, łagodną kwasicą metaboliczną zagrożone są przede wszystkim osoby odżywiające się nieprawidłowo. Czynnikami żywieniowymi, które w sposób szczególny predysponują do rozwoju wspomnianej przypadłości są:

- bardzo wysokie spożycie produktów zwierzęcych,

- bardzo duże spożycie produktów zbożowych,

- niskie spożycie owoców i warzyw,

- niskie spożycie płynów takich jak wody mineralne i napary ziołowe.

Tak więc jednostki opierające dietę posiłkach typu hamburger + cola są na szczycie rankingu grupy ryzyka. Na drogim biegunie natomiast znajdują się osoby, które nie stronią od warzyw i owoców unikając natomiast nadmiernego spożycia pokarmów zwierzęcego pochodzenia i zbóż. Szczególną ostrożność powinny zachować wszyscy odchudzające się z użyciem diet wysokobiałkowych.

Jak się chronić?

Podstawowym elementem profilaktyki kwasicy utajonej jest odpowiednia dieta. Nie chodzi tutaj nawet o jakieś szczególne komponowanie posiłków, a raczej o unikanie popełniania elementarnych błędów związanych ze zbyt dużym udziałem wspomnianych wcześniej, kwasotwórczych pokarmów w menu i jednocześnie – zbyt niską podażą produktów  zasadotwórczych. Do oznaczania typu pokarmu na podstawie ich kwasotwórczych lub zasadotwórczych właściwości służy m.in. wskaźnik potencjału obciążenia nerek kwasem (Potential Renal Acid Load – w skrócie PRAL). Na podstawie badania wydalanie kwaśności miareczkowej przez nerki przypisano poszczególnym pokarmom odpowiedni indeks PRAL wyrażony liczbowo (w mEq/100 g). Listę produktów kwasotwórczych i zasadotwórczych znaleźć można na wielu stronach, do jednej z nich link zamieszczam poniżej:

http://www.precisionnutrition.com/wordpress/wp-content/uploads/2009/05/acid-base-foods-pral.pdf

Podsumowanie

Na temat stanu zwanego obiegowo „zakwaszeniem organizmu” krążą rozmaite, często sprzeczne teorie. I choć przyznać trzeba, że rację mają ci, którzy twierdzą, że do klasycznej kwasicy metabolicznej, rozumianej jako stan kliniczny zagrażający życiu, w przypadku zdrowych osób samą dietą tylko doprowadzić w zasadzie nie można, to jednak podkreślić trzeba, że zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej związane z nieprawidłowym odżywianiem zdarzać się jednak mogą. Konsekwencje stanu określanego w literaturze fachowej mianem „przewlekłej, łagodnej kwasicy metabolicznej” są niestety dość rozległe i obejmować mogą zarówno pogorszenie stanu zdrowia, samopoczucia jak i wyglądu i kondycji fizycznej.

 

Źródła: Bushinsky DA, Frick KK. The effects of acid on bone. Cur Opin Nephrol Hypertens 2000; 9: 369-79. 8. · Lutz J. Calcium balance and acid-base status of women as affected by increased protein and by sodium bicarbonate ingestion. Am J Clin Nutr 1984; 39: 281-8. · Manz F. History of nutrition and acid-base physiology. Eur J Nutr 2001; 40 (5): 189-99. 10. · Remer T, Manz F. Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH. Am Diet Assoc 1995; 95: 791-7. 11. Remer T. Influence of diet on acid-base balance. Seminars in Dialysis 2000; 13: 221-6. · Sebastian A, et al. Estimation of the net acid load of the diet of ancestral preagricultural Homo Sapiens and their hominid ancestors. Am J Clin Nutr 2002; 76: 1308-16.