Dania z lokali typu fast food – najczęstsze nieporozumienia na ich temat

Lokale posiadające w ofercie dania typu fast food wywołują sporo kontrowersji, fakt jest jednak taki, iż amatorów tego typu jedzenia wcale nie ubywa. Niektórzy wybierają się tam okazjonalnie, inni – szczególnie zapracowani i zabiegani częściej. Z kolei restrykcyjni zwolennicy zdrowego odżywiania omijają tego typu przybytki szerokim łukiem - np. w obawie przed utartą zdrowia. Aby nie było wątpliwości – nie zamierzam nikogo namawiać do swobodnej konsumpcji hamburgerów, pizzy czy frytek – chciałbym jednak zwrócić uwagę na kilka ciekawych aspektów związanych z wyobrażeniami, często bardzo irracjonalnymi, na temat fast foodów. Oto „najciekawsze” opinie i przesądy związane z przetworzoną żywnością serwowaną w typowych lokalach typu fast food:

Przeczytaj koniecznie:

Fast food vs. slow food

Dania z kurczaka są zdrowsze

Stołowanie się na mieście i konsumpcja fast foodów wzbudzają często wyrzuty sumienia, które przebiegły umysł próbuje ukoić poprzez wybierania „mniejszego zła”. Stąd też, mając na uwadze często publikowane i nagłaśniane w mediach krytyczne informacje na temat wieprzowiny czy wołowiny, sięgamy po drób, wierząc że dokonujemy „najlepszego” wyboru. Tymczasem potrawy z mięsa z kurczaka – często peklowanego, panierowanego i na inne sposoby profanowanego, wcale nie są zdrowszą opcją. Nie posiadają specjalnej wartości odżywczej, dostarczają sporej dawki kalorii i soli. Na podobnej zasadzie można powiedzieć, że frytki są zdrowsze niż lody, bo to przecież ziemniaki…

Każde domowe jedzenie jest lepsze  

Z pewnością narażę się w tym miejscu niektórym zwolennikom domowego jedzenia, ale chciałbym zwrócić uwagę na istotną, często pomijaną kwestię. Bardzo wiele osób wyklina „chemiczne” i słabej jakości potrawy oferowane przez lokale z szybkim jedzeniem, nie zwracając zupełnie uwagi na fakt, iż nieświadomie serwuje sobie równie bezwartościowe lub niskojakościowe potrawy w domowych warunkach. Panierowanie, smażenie na głębokim oleju (często nieodpowiednim) to często praktykowane sposoby obróbki kulinarnej, znacznie obniżające wartości odżywcze potraw.  Dobrym przykładem domowych i słabych jakościowo potraw są np. wypieki – zwłaszcza te zawierające margaryny twarde, niebotyczne ilości cukru i białą mąkę. To że ciasto jest domowe, nie oznacza że jest zdrowe (szczególnie jeśli przesadzimy z ilością).

Dania typu fast food są tanie

Choć przelicznik nie jest tak banalnie prosty jak mogłoby się wydawać, to jednak trzeba uczciwie przyznać, że dania typu fast food do najtańszych nie należą. No na pewno są bardziej przystępne cenowo niż posiłki oferowane w tradycyjnych restauracjach, ale droższe od potraw, które moglibyśmy przygotować samodzielnie w domu. Przygotowywanie posiłków w domu ma ten walor, że pomoże nam odzyskać kontrolę nad jakością i ilością pochłanianego pożywienia – pod warunkiem jednak dokonywania starannej selekcji surowców i wyboru odpowiednich metod obróbki termicznej (parowanie, gotowanie, pieczenie).

Sałatka rozwiąże problem

Generalnie obserwuję się w barach z szybką obsługą dwa typy osób zamawiających sałatkę: takich, którzy zamiast hamburgera wybierają zdrowszą alternatywę, a także takich, którzy zasadniczy posiłek w postaci wspomnianego hamburgera wzbogacają dodatkiem warzyw, w postaci właśnie sałatki. W jednym i drugim przypadku intencje są godne pochwały, natomiast mieć należy na uwadze, że jest to po prostu forma samooszukiwania się i usprawiedliwiania. Fast foodowe sałatki nierzadko obfitują w dodatki znacznie zwiększające ich wartość kaloryczną, często też z racji sposobu przechowywania użytych surowców nie reprezentują sobą jakiś istotnych walorów odżywczych.

Podsumowanie

Posiłki oferowane w lokalach typu fast food mogą wpływać pozytywnie na…  skłonność do tworzenia rozmaitych mitów i wyobrażeń, które bardzo często wynikają z potrzeby uzasadnienia swojego wyboru – czyli jedzenia lub nie jedzenia tego typu żywności.