Owoce cytrusowe wspomagają odchudzanie

Owoce często bywają przedstawiane jako produkty "wysokiego ryzyka", przynajmniej jeśli chodzi o wpływ na sylwetkę. Wynika to z obecności cukrów prostych i związane jest też z ich słodkim smakiem (ugruntował się pogląd, że co słodkie - to na pewno szkodzi). W efekcie wiele osób unika konsumpcji owoców podczas odchudzania wierząc, że w ten sposób ułatwi sobie redukcję tłuszczu zapasowego. Okazuje się, że w praktyce wcale tak byś nie musi. Co więcej, niektóre owoce, takie jak cytrusy mogą usprawniać proces walki z nadmiarowymi kilogramami!

Przeczytaj koniecznie:

Owoce, a tlenek azotu

Cytrusowe skojarzenia

Owoce cytrusowe kojarzą się głównie z wysoką zawartością witaminy C i korzystnym wpływem na układ odpornościowy. Sporo mówi się i pisze o tym, że dobrze jest je spożywać w profilaktyce i we wspomaganiu leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. Tymczasem cytrusy posiadają też inne walory, które można wykorzystać w sposób praktyczny podczas pracy nad poprawą kompozycji sylwetki.

Ciekawe badanie

Zespół japońskich naukowców kierowany przez dr Huong z National Food Research Institute odkrył, że flawonoidy cytrusowe mogą istotnie nasilać tempo spalania kwasów tłuszczowych poprzez wpływ na ekspresję genów inicjujących β-oksydację zachodzącą w peroksysomach. Efekt "zwiększenia" jest drastyczny bo wynosi około 88%! Tutaj należy podkreślić, że proces spalanie kwasów tłuszczowych przebiega głownie w mitochondriach komórkowych i o ich oksydacji w peroksysomach mówi i pisze się niewiele. W praktyce okazuje się, że również sprawność tego procesu może mieć znaczenie dla tempa ubytku nadmiernej masy ciała. W tym samym badaniu zanotowano, iż nasileniu oksydacji lipidów towarzyszył wyraźny spadek ich poziomu we krwi.

Ograniczenie badania

Poważnym ograniczeniem wspomnianego eksperymentu jest fakt, iż wykonane ono zostało na gryzoniach. Za pocieszenie niech posłuży fakt, iż istnieją badania wykonane z udziałem ludzi, które potwierdzają, iż cytrusy wspomagają odchudzenia. Korzystnego wpływu owoców cytrusowych na masę i skład ciała dowiódł zespół naukowców pod kierownictwem dr Fujioka z Zakładu Endokrynologii Katedry Żywienia i Badań Metabolicznych Kliniki Scripps. Brakowało do niedawna danych dotyczących mechanizmów powyższej zależności. Badania na zwierzętach dają szersze możliwości wglądu w skomplikowane mechanizmy biochemiczne

Podsumowanie

Włączenie cytrusów do diety odchudzającej wydaje się być pomysłem bardzo rozsądnym, gdyż istnieją wyraźne przesłanki by uważać, że taki zabieg będzie w pewnym stopniu wspomagać utratę zbędnych kilogramów. W badaniach naukowych szczególnie wyraźny efekt w tej materii zaobserwowano w przypadku grejpfrutów.