Kakao wspomaga leczenie przeziębienia i grypy

O prozdrowotnych właściwościach kakao mówi i pisze się coraz więcej. Niedawno opublikowane badania wskazują, że oprócz wielu innych ciekawych właściwości, związki zawarte w ziarnach kakaowca mogą okazać się pomocne w profilaktyce i leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Temat jest niezwykle ciekawy, bo któż by nie chciał kuracji pomagającej ustrzec się grypy, która polega na „przymusowej” aplikacji tabliczki czekolady każdego dnia..?

Przeczytaj koniecznie:

Jak odróżnić przeziębienie od grypy?

Magiczna moc kakao

Ziarna kakaowca podobnie jak nasiona kawy i liście krzewu herbacianego są źródłem wielu bioaktywnych substancji. Najciekawsze właściwości bez wątpienia posiadają związki fenolowe, ale intrygujące okazują się być także niektóre walory ksantyn takich jak teobromina. Istnieją badania, które potwierdzają, że regularna konsumpcja kakao może nie tylko zmniejszać negatywne następstwa wynikające z nadmiernej aktywności wolnych rodników, ale dodatkowo też poprawia funkcje śródbłonka naczyniowego i sprzyja obniżaniu ciśnienia tętniczego. To jednak nie koniec nietuzinkowych cech ziaren kakaowca.

Działanie przeciwkaszlowe

Badacze zajmujący się oceną wpływu konsumpcji kakao na nasz organizm już jakiś czas temu odkryli, że alkaloid w nim zawarty - teobromina, jest w stanie lepiej hamować odruch kaszlu niż silne leki przeciwkaszlowe zawierające kodeinę. W badaniu, w którym wzięło udział 10 dorosłych ochotników autorzy dowiedli, że teobromina jest nawet trzykrotnie skuteczniejsza w hamowaniu odruchu kaszlu wywołanego podawaniem drażniącej drogi oddechowe kapsaicyny niż popularny lek przeciwkaszlowy wydawany na receptę! Osoby, które przyjęły przed testem odpowiednią dawkę teobrominy potrzebowały trzy razy większej ilości kapsaicyny by wystąpił u nich kaszel. Już z powyższego powodu włączenie kakao i jego przetworów do diety w okresie infekcji górnych dróg oddechowych wydaje się bardzo dobrym pomysłem. To jednak nie koniec rewelacji!

Kakao przeciw wirusowi grypy

Opublikowane w tym roku wyniki badań prowadzonych z udziałem ludzi potwierdziły wnioski płynące z eksperymentów wykonanych na materiale zwierzęcym – kakao poprawia odporność immunologiczną i wpływa pozytywnie na zdolność naszego układu odpornościowego do szybkiego rozpoznawania i unicestwiania wirusa grypy! Mało tego, kakao wyraźnie zwiększa efektywność szczepionek przeciwko grypie. I ten efekt jest niezwykle ciekawy i budzi spore zainteresowanie świata nauki. Od lat bowiem trwają poszukiwania środków pomagających zwiększyć skuteczność szczepień przeciwko różnym chorobom. Poszukiwania do niedawna jednak były dość jałowe w skutkach. Tymczasem, jak się okazuje substancje obecne w kakao potwierdziły swoją skuteczność w tej materii tak w przypadku zwierząt i w przypadku ludzi.

Podsumowanie

Naturalne kakao i niektóre jego przetwory okazują się być cennym elementem zdrowej diety, który może zostać wykorzystany funkcjonalnie jako sposób na poprawę odporności immunologicznej i zmniejszenie ryzyka zachorowania na grypę również poprzez zwiększenie efektywność szczepień. Dodatkowo kakao może być przydatne gdy już infekcja wystąpi choćby ze względu na swoje przeciwkaszlowe walory.