Jak wysokokaloryczna dieta zaburza transport i metabolizm glukozy?

Przyjęło się sądzić, że to otyłość jest jedną z przyczyn insulinooporności. Faktycznie, stwierdzenie to jest prawdziwe, niemniej warto wiedzieć, iż powyższa zależność ma charakter dwukierunkowy. Oznacza to, że insulinooporność może być czynnikiem prowadzącym do rozwoju otyłości. Co więcej, insulinooporność może pojawić się niemal natychmiast po przejściu na wysokokaloryczną i opartą na niskojakościowych pokarmach dietę.

Przeczytaj koniecznie:

Cynk może pomóc przywrócić prawidłowy poziom glukozy we krwi

 

Insulinooporność pod lupą

Dla autorów badania najbardziej zaskakujące było to, że uczestnicy już po pierwszej dobie stali się insulinooporni. Wniosek z tego jest taki, że zaburzenia gospodarki insulinowej mogą pojawić się bardzo szybko, jeśli odżywiamy się w sposób niewłaściwy. Badacze przyjrzeli się mechanizmom leżącym u podstaw obserwowanej patologii. Otóż okazało się, że w toku eksperymentu doszło do gwałtownego wzrostu poziomu utlenionych lipidów w komórkach. Zdaniem autorów oznaczać to mogło fizyczne uszkodzenia błon komórkowych przez reaktywne formy tlenu. Uszkodzenie błon komórkowych natomiast i wzrost poziomu utlenionych związków lipidowych  przyczyniło się natomiast do dezaktywacji transporterów glukozowych GLUT4, które odpowiadają za przenoszenie glukozy z przestrzeni zewnątrzkomórkowej do wnętrza komórek.  

Komentarz do badania

I tak oto pojawiają się zaburzenia gospodarki insulinowo-glukozowej. W przypadku opisanej zależności w krwiobiegu wzrósł poziom i glukozy (bo nie mogła być ona sprawnie transportowana do wnętrza komórek), i insuliny (bo trzustka w odpowiedzi na hiperglikemię uwalniała większe ilości tego hormonu). Nadmiar glukozy i nadmiar insuliny natomiast to czynniki, które mogą dodatkowo zwiększać produkcję wolnych rodników i nasilać procesy zapalne w obrębie komórek co dalej skutkować będzie obniżaniem insulinooporności. W ten sposób oto przesadnie kaloryczna i oparta na niskojakościowych pokarmach dieta wytwarza w organizmie "błędne koło" uwarunkowań, które napędzają procesy związane z konsekwentnym obniżaniem się kondycji metabolicznej ustroju i przyczyniają się do przyrostu masy ciała. Ciekawe ile osób doświadczy tej zależności w czasie zbliżających się świąt…

Wnioski

Nie potrzeba wcale nagromadzenia dużej ilości zapasów w tkance tłuszczowej, wystarczy zaledwie kilka dni "śmieciowej" i napakowanej kaloriami diety, by doszło do poważnych zaburzeń transportu i metabolizmu glukozy i w efekcie uruchomienia kaskady reakcje biochemicznych sprzyjających konsekwentnemu przyrostowi niechcianej masy ciała.