Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Cynk może pomóc przywrócić prawidłowy poziom glukozy we krwi

Cynk jest pierwiastkiem śladowym, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Ponieważ nie posiadamy możliwości endogennej syntezy tego mikroelementu, musimy zadbać o odpowiednią jego podaż z diety. W ostatnich czasach dość popularne stały się preparaty dla osób aktywnych zawierające cynk, przede wszystkim ze względu na fakt, bierze on udział w syntezie ważnych hormonów, takich jak np. testosteron.

Nie bez znaczenia jest także wpływ tego pierwiastka na stan zdrowia skóry i błon śluzowych oraz działanie immunomodulujące wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu infekcji wirusowych.

Niedawno opublikowany przegląd wyników badań wykazał, że cynk ma jeszcze jedną ciekawą właściwość: może obniżać podwyższony poziom glukozy we krwi, a autorzy eksperymentu podjęli się próby wyjaśnienia tej zależności (kluczowym wydaje się specjalny transporter cynku „SLC30A8", który bierze także udział w wydzielaniu insuliny). Pomijając skomplikowane mechanizmy biochemiczne, można powiedzieć, że w pewnych zakresach istnieje odwrotna zależność pomiędzy spożyciem cynku, a poposiłkową glikemią.

Przypominam, że zbyt wysoki poziom cukru we krwi jest zjawiskiem niekorzystnym, który może świadczyć o upośledzonej wrażliwości komórek na działanie ważnego hormonu – insuliny, a jeśli stan ten będzie się pogłębiał z biegiem czasu doprowadzić może do cukrzycy.

Mając na uwadze wpływ cynku na poziom glukozy we krwi, jak i inne jego pozytywne właściwości, warto zadbać o ty, by w naszej diecie nigdy nie zabrakło dobrych źródeł tego pierwiastka.

Na szczególną uwagę zasługują tutaj owoce morza - takie jak ostrygi, znaczne ilości cynku zawarte są także w mięsie, przede wszystkim w wołowinie i podrobach (wątróbka), a także orzechach i pestkach dyni. W wypadku niedostatecznego spożycia poleca się suplementację.

Korzystnie jest wybierać formy organiczne, choć również postaci nieorganiczne mają pewną wartość i ze względu na o wiele niższą cenę można wziąć je pod uwagę. Nie powinno się jednak przekraczać ilości 50 mg na dobę, a już w przypadku przyjmowania dawek oscylujących wokół 30 mg dziennie przez dłuższy okres warto rozważyć suplementację miedzią, której retencja w organizmie może zostać osłabiona przy wysokiej podaży cynku.

 

Źródła: Total zinc intake may modify the glucose-raising effect of a zinc transporter (SLC30A8) variant: a 14-cohort meta-analysis.Kanoni S, Nettleton JA, Hivert MF, Ye Z, van Rooij FJ, Shungin D, Sonestedt E, Ngwa JS, Wojczynski MK, Lemaitre RN, Gustafsson S, Anderson JS, Tanaka T,Hindy G, Saylor G, Renstrom F, Bennett AJ, van Duijn CM, Florez JC, Fox CS, Hofman A, Hoogeveen RC, Houston DK, Hu FB, Jacques PF, Johansson I, Lind L,Liu Y, McKeown N, Ordovas J, Pankow JS, Sijbrands EJ, Syvänen AC, Uitterlinden AG, Yannakoulia M, Zillikens MC; MAGIC Investigators, Wareham NJ,Prokopenko I, Bandinelli S, Forouhi NG, Cupples LA, Loos RJ, Hallmans G, Dupuis J, Langenberg C, Ferrucci L, Kritchevsky SB, McCarthy MI, Ingelsson E,Borecki IB, Witteman JC, Orho-Melander M, Siscovick DS, Meigs JB, Franks PW, Dedoussis GV.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.