Witamina K1 i K2 - pakiet kluczowych informacji

O witaminie K2 zrobiło się w ostatnim czasie bardzo głośno. Związkowi temu przypisuje się szereg unikalnych właściwości coraz częściej sugerując, że warto na stałe włączyć go do diety w formie suplementu. Aktualnie stało się łączenie witaminy K2 i witaminy D w pakiecie, co ma pewne uzasadnienie obie substancje bowiem "współpracują" ze sobą w naszym organizmie. Niestety w kwestii właściwości witaminy K2 istnieje wiele kontrowersji, a nie wszystkie informacje, które przedstawiane są na forach internetowych, blogach i w rozmaitych opracowaniach - są w pełni rzetelne. W związku tym warto uporządkować stan dostępnej wiedzy na temat tej witaminy sięgając do źródeł naukowych.

Przeczytaj koniecznie:

Składniki mineralne z bliższej perspektywy

 

Wchłanianie witaminy K

Witamina K jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach, do efektywnego wchłaniania wymaga wiec obecności lipidów oraz - żółci i soku trzustkowego. Stosunkowo łatwo jest zaburzyć pobór tego związku z przewodu pokarmowego jak i negatywnie wpłynąć na jego metabolizm. Przykładowo stosowanie antybiotyków może negatywnie wpływać na produkcję witaminy K w jelicie. Jak łatwo się domyślić, antybiotykoterapia może być więc wskazaniem do suplementacji tym związkiem (czy też raczej - pakietem związków chemicznych). Innymi czynnikami zaburzającymi wchłanianie bądź też - metabolizm witaminy K są:

  • choroby wątroby,
  • choroby zapalne jelit,
  • niektóre choroby autoimmunologiczne.

Wpływ witamin K1 i K2 na organizm

Witamina K w sposób wielopłaszczyznowy wpływa na organizm. Za pośrednictwem specyficznych białek może m.in. wpływać na wiązanie jonów wapnia. Dzięki temu witamina K z jednej strony oddziałuje na procesy krzepnięcia, a z drugiej - na odkładanie wapnia w kościach i tkankach miękkich. Teoretycznie aktywność biologiczna witaminy K1 i K2 jest bardzo podobna, w praktyce są jednak pewne różnice pomiędzy nimi. Odkryto m.in., iż witamina K1 jest aktywna głównie w obrębie wątroby, głównie w środowisku wewnątrzkomórkowym, a witamina K2 działa  w obrębie innych narządów i tkanek, głównie w macierzy pozakomórkowej. Fakt ten wskazuje na to, że potrzebujemy i jednej i drugiej formy wspomnianej witaminy.

Witamina K1 a witamina K2 - podaż z pokarmem

Dla większej części populacji, podaż witaminy K1 z pokarmem jest raczej wystarczająca, przynajmniej jeśli chodzi o zapewnienie prawidłowego przebiegu procesów krzepnięcia. Warto jednak wiedzieć, iż spożycie witaminy K2 jest około dziesięć razy mniejsze niż spożycie witaminy K1. Spekuluje się, iż fakt ten może negatywnie odbijać się na naszym zdrowiu, stąd też rosnąca popularność rutynowej suplementacji. Warto jednak wiedzieć, że choć temat w ostatnim czasie rozwija się bardzo dynamicznie, to brakuje dobrych jakościowo danych naukowych, na których moglibyśmy się oprzeć formułując tego typu zalecenia.

Podsumowanie

Pakiet witamin z grupy, to dość złożona grupa substancji, które charakteryzują się podobną budową, ale różnym pochodzeniem i różną aktywnością biologiczną (albo raczej inną dystrybucją tkankową). W kolejnych artykułach omówię szczegółowo wpływ witaminy K na procesy krzepnięcia, stan kości oraz - na procesy kalcyfikacji naczyń krwionośnych i rozwój miażdżycy.