Czy majonez może być zdrowym dodatkiem?

Wiele osób nie wyobraża sobie kanapek, sałatki jarzynowej, sosów czy jajek bez dodatku majonezu. Jemy go chętnie, ponieważ poprawia smak potraw. Czy majonez może by zdrowym dodatkiem? Czy należy traktować go jedynie jako wysokoenergetyczny i niezdrowy dodatek? Na co zwrócić uwagę wybierając majonez?

Przeczytaj koniecznie:

Picie surowych jaj nie wzmocni Twoich mięśni

Podstawowymi składnikami majonezu są: musztarda, olej roślinny, woda oraz żółtka jajek. Wydaje się więc, że produkt taki, może być dobrym źródłem tłuszczy w diecie.

Niestety, komercyjny majonez pełen jest niestabilnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są częściowo utwardzane. Wynika to z faktu, że do produkcji majonezu wykorzystuje się roślinne oleje rafinowane. Ponad to należy wspomnieć o dodatkach takich jak sztuczne aromaty, zagęstniki, cukier, słodziki czy żółtka w proszku.

W składzie gorszych jakościowo produktów bardzo często znajdziemy E385 czyli sól wapniowo-disodowa  kwasu etylenodiaminotetraoctowego. Zdarza się także skrobia modyfikowana.

Sól wapniowo-disodowa EDTA to syntetyczny przeciwutleniacz i substancja o działaniu synergistycznym z konserwantami. Przedłuża okres przydatności środków spożywczych do spożycia poprzez ochronę przed zepsuciem spowodowanym obecnością mikroorganizmów lub chroniące przed wzrostem mikroorganizmów patogennych. W nadmiernych ilościach może prowadzić do zakłócenia równowagi mineralnej, dolegliwości jelitowych, niedoborów żelaza, skurczów mięśni, krwiomoczu, uszkodzeń nerek i układu rozrodczego. W medycynie stosowany jako odtrutka w zatruciach metalami ciężkimi.

Wśród zagęstników bardzo często występują guma guar (E412) oraz guma ksantanowa (E415). W dużych ilościach mogą powodować wzdęcia, migreny, bóle brzucha, biegunki.

Producenci majonezu stosują również konserwant zwany benzoesanem sodu (E211). Potencjalnie może przyczynić się do wystąpienia astmy, pokrzywki, nadpobudliwości, działa drażniąco na śluzówkę żołądka, u osób z chorobą wrzodową może wywoływać dolegliwości bólowe.

Na pięć marek majonezu dostępnych  na polskim rynku tylko jedna nie zawiera E385, E412, E415 i E211.

Warto więc czytać skład produktów, które wkładamy do naszego koszyka, bowiem jak widać, są produkty, które wyróżniają się jakością na tle pozostałych.

Dobrej jakości majonez powinien zawierać jedynie olej, musztardę i żółtka jaj.

Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie majonezu samodzielnie. Zwłaszcza, gdy lubimy po niego sięgać często. Możemy wówczas zadbać, o to, by olej do jego przygotowania był dobrej jakości.

Przykładowo możemy przygotować majonez z dobrej jakości oliwy o delikatnym smaku w połączeniu z rafinowanym olejem kokosowym (olej kokosowy jako jedyny z olejów roślinnych jest odporny na działanie wysokiej temperatury). Potrzebujemy również żółtka, całe jajko, sok z cytryny, musztardę oraz szczyptę pieprzu i soli. Należy dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki poza oliwą i olejem. Następnie mieszankę oliwy i oleju powoli, małymi dawkami dodajemy do masy, cały czas mieszając. Gotowy majonez możemy przechowywać w lodówce do 14 dni.

Podsumowując, majonez jak najbardziej może znaleźć miejsce w zdrowej i zbilansowanej diecie. Ważne jest jednak to z jakich składników został przygotowany. Jeśli używasz majonezu często, najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie go samodzielnie.