Co jeść w czasie przeziębienia i grypy? Cz. II

W poprzedniej części artykułu traktującego o zaleceniach żywieniowych dla osób borykających się z infekcjami górnych dróg oddechowych, omówione zostały zalety wprowadzania do menu produktów takich jak ryby i owoce, które zasobne są w substancje wspierające układ odpornościowy. Sporo uwagi zostało też poświęcone autofagocytozie i jej znaczeniu dla odpowiedzi immunologicznej ustroju. Teraz przyszła pora na uzupełnienie tematu o szczegóły, które również mogą okazać się istotne w kwestii wspomagania walki z przeziębieniem i grypą.

Przeczytaj koniecznie:

Jak odróżnić przeziębienie od grypy?

 

Zielona herbata

Zielona herbata oprócz właściwości antyoksydacyjnych, posiada także inne cenne walory. Katechiny w niej zawarte wykazują bowiem zdolność do blokowania procesu namnażania się wirusów wywołujących infekcje górnych dróg oddechowych takich jak grypa. Zieloną herbatę warto spożywać codziennie, najlepiej między posiłkami. Oczywiście najzdrowsza będzie taka, która nie zawiera dodatku stołowego cukru. Choć dodatek miodu jest dopuszczalny, to warto o nim pomyśleć dopiero wtedy, gdy napar lekko ostygnie. W innym wypadku może dojść do strat w ilości obecnych w miodzie enzymów. Czy jednak miód pomaga zwalczyć infekcje?

Trochę miodu nie zaszkodzi

Wpływ miodu na przebieg infekcji górnych dróg oddechowych jest raczej polemiczny. Faktycznie miód posiada właściwości przeciwdrobnoustrojowe, które skądinąd ocenia się za pomocą wartości inhibinowej, wyrażonej liczbami od 0 do 5. Im wyższą wartością dany miód się charakteryzuje, tym jego działanie antybiotyczne jest silniejsze (tu warto dodać, że drogi i ceniony miód Manuka, wcale cudem natury w tej materii nie jest - wyprzedza go nasz rodzimy miód gryczany). Jest to działanie miejscowe a nie ogólnoustrojowe, więc trudno powiedzieć czy przełoży się na zdolność organizmu do zwalczania infekcji. Niemniej jednak istnieją podstawy by sądzić, że miód zmniejsza nieprzyjemne dolegliwości towarzyszące przeziębieniu takie jak kaszel.

Podsumowanie

Są podstawy ku temu by zakładać, że sposób odżywiania wpływa wyraźnie na funkcjonowanie całego organizmu w okresie chorób, takich jak infekcje górnych dróg oddechowych. Substancje zawarte w pożywieniu mogą wywierać wpływ na pracę systemu immunologicznego, zmniejszać nasilenie niektórych objawów oraz działać po prostu odżywczo. Właściwy dobór jakościowy pokarmów pozwala wzmocnić naturalne siły obronne organizmu, zmniejszając ryzyko dalszego rozwoju infekcji. Warto więc zwrócić uwagę na dietę w przypadku wystąpienia tego typu problemów.

Co jeść w czasie przeziębienia i grypy? Cz. I