Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Jaka dieta dla „laika”?

Jaka dieta dla „laika”?

Tadeusz Sowiński

Pośród niezliczonych, coraz bardziej skomplikowanych systemów żywieniowych łatwo się pogubić, zwłaszcza jak nie posiada się rozległej wiedzy z zakresu dietetyki. Co więc mają zrobić w takim razie osoby, które nie są dietetykami, trenerami bądź choćby pasjonatami zdrowego odżywiania? Czy w takich wypadkach zaawansowane strategie żywieniowe faktycznie są najlepszym wyborem? Cóż, można mieć co do tego pewne wątpliwości. Na szczęście są proste i bezpieczne rozwiązania żywieniowe, których wdrażanie w życie nie wymaga ani wielkiej wiedzy, ani dużego doświadczenia.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

 

Być zróżnicowana – na nic się zda opieranie swojego menu na nawet najbardziej cenionych za wartość odżywczą i prozdrowotną produktach, jeśli będzie ich zaledwie kilka i jeśli będą jadane codziennie. Dieta musi być zróżnicowana choćby z tego powodu, że przy pomocy kilku pokarmów nie da się pokryć zapotrzebowania na wszystkie niezbędne składniki. Mało tego, jedząc w kółko te same produkty żywnościowe można też zapracować sobie na nadmiar niektórych substancji, obecnych w nich bądź to naturalnie, bądź też ze względu na zanieczyszczenie środowiska.

Zakładać ograniczenie lub całkowitą eliminację produktów wysokiego ryzyka – są takie artykuły żywnościowe, które stanowią połączenie smaków i właściwości organoleptycznych skłaniających nas do nielimitowanej konsumpcji. Jest to najczęściej połączenie smaku słodkiego z tłuszczem i nierzadko też ze smakiem słonym. Jeśli coś jest i tłuste i słodkie – winniśmy się tego obawiać, bo łatwo za pośrednictwem takich pokarmów dostarczyć nadprogramowej dawki energii. Tak więc wszelkie wyroby cukiernicze będą niweczyć nasze starania o poprawę zdrowia i polepszenie kompozycji sylwetki.

Opierać się na regularnych posiłkach – chociaż nie jest szczególnie istotne czy jadamy pięć, cztery czy też tylko trzy razy dziennie, to stałe pory posiłków mają pewne znaczenie. Dzięki regularności jesteśmy w stanie lepiej kontrolować łaknienie. Organizm zaczyna bowiem „robić się głody” wtedy, gdy przychodzi pora posiłku, a nie – pomiędzy posiłkami. To ważne, bo często to właśnie uczucie głodu jest czynnikiem popychającym nas w stronę niewłaściwych wyborów żywieniowych.

Eliminować produkty źle tolerowane – jeśli przy „zdrowej diecie” pojawiają się problemy ze strony przewodu pokarmowego, to warto zastanowić się nad tym, co je wywołuje. Często są to produkty mleczne i niektóre produkty zbożowe (zwłaszcza żyto). Jeśli jakiś produkt jest problematyczny, to nawet jeżeli uznawany jest powszechnie za zdrowy – należy go po prostu z diety wykluczyć. W innym wypadku – będzie szkodzić.

Podsumowanie

Jak widać, zdrowa dieta nie musi być trudna w swoich założeniach. Powinna jednak być przemyślana i biorąca pod uwagę opisane powyżej zależności. Dzięki temu możliwe będzie nie tylko prawidłowe odżywienie organizmu, ale także – utrzymanie w ryzach lub nawet obniżenie poziomu tkanki tłuszczowej.

 



W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie

Poprzednia strona 2 / 2