Jaka dieta dla „laika”?

Pośród niezliczonych, coraz bardziej skomplikowanych systemów żywieniowych łatwo się pogubić, zwłaszcza jak nie posiada się rozległej wiedzy z zakresu dietetyki. Co więc mają zrobić w takim razie osoby, które nie są dietetykami, trenerami bądź choćby pasjonatami zdrowego odżywiania? Czy w takich wypadkach zaawansowane strategie żywieniowe faktycznie są najlepszym wyborem? Cóż, można mieć co do tego pewne wątpliwości. Na szczęście są proste i bezpieczne rozwiązania żywieniowe, których wdrażanie w życie nie wymaga ani wielkiej wiedzy, ani dużego doświadczenia.

Przeczytaj koniecznie:

Bez silnej motywacji nie schudniesz!

 

Być zróżnicowana – na nic się zda opieranie swojego menu na nawet najbardziej cenionych za wartość odżywczą i prozdrowotną produktach, jeśli będzie ich zaledwie kilka i jeśli będą jadane codziennie. Dieta musi być zróżnicowana choćby z tego powodu, że przy pomocy kilku pokarmów nie da się pokryć zapotrzebowania na wszystkie niezbędne składniki. Mało tego, jedząc w kółko te same produkty żywnościowe można też zapracować sobie na nadmiar niektórych substancji, obecnych w nich bądź to naturalnie, bądź też ze względu na zanieczyszczenie środowiska.

Zakładać ograniczenie lub całkowitą eliminację produktów wysokiego ryzyka – są takie artykuły żywnościowe, które stanowią połączenie smaków i właściwości organoleptycznych skłaniających nas do nielimitowanej konsumpcji. Jest to najczęściej połączenie smaku słodkiego z tłuszczem i nierzadko też ze smakiem słonym. Jeśli coś jest i tłuste i słodkie – winniśmy się tego obawiać, bo łatwo za pośrednictwem takich pokarmów dostarczyć nadprogramowej dawki energii. Tak więc wszelkie wyroby cukiernicze będą niweczyć nasze starania o poprawę zdrowia i polepszenie kompozycji sylwetki.

Opierać się na regularnych posiłkach – chociaż nie jest szczególnie istotne czy jadamy pięć, cztery czy też tylko trzy razy dziennie, to stałe pory posiłków mają pewne znaczenie. Dzięki regularności jesteśmy w stanie lepiej kontrolować łaknienie. Organizm zaczyna bowiem „robić się głody” wtedy, gdy przychodzi pora posiłku, a nie – pomiędzy posiłkami. To ważne, bo często to właśnie uczucie głodu jest czynnikiem popychającym nas w stronę niewłaściwych wyborów żywieniowych.

Eliminować produkty źle tolerowane – jeśli przy „zdrowej diecie” pojawiają się problemy ze strony przewodu pokarmowego, to warto zastanowić się nad tym, co je wywołuje. Często są to produkty mleczne i niektóre produkty zbożowe (zwłaszcza żyto). Jeśli jakiś produkt jest problematyczny, to nawet jeżeli uznawany jest powszechnie za zdrowy – należy go po prostu z diety wykluczyć. W innym wypadku – będzie szkodzić.

Podsumowanie

Jak widać, zdrowa dieta nie musi być trudna w swoich założeniach. Powinna jednak być przemyślana i biorąca pod uwagę opisane powyżej zależności. Dzięki temu możliwe będzie nie tylko prawidłowe odżywienie organizmu, ale także – utrzymanie w ryzach lub nawet obniżenie poziomu tkanki tłuszczowej.